Štěch s Klausem řešil rizika přímé volby, asi ale projde

Praha – Prezident Václav Klaus se dnes na Pražském hradě sešel na novoročním obědě s šéfkou sněmovny Miroslavou Němcovou a s předsedou Senátu Milanem Štěchem. Ten po obědě zopakoval, že senátoři ČSSD většinově podpoří přímou volbu prezidenta. S prezidentem ale podle něj hovořili i o rizicích takové volby hlavy státu.

„Dostali jsme se i k otázce přímé volby prezidenta. Diskutovali jsme o výhodách, nevýhodách, rizicích a já jsem sdělil odhad, že v Senátu ten návrh projde,“ řekl Štěch. Senátorský klub ČSSD, který má v horní komoře většinu, podle Štěcha přímou volbu většinově podpoří. „Pokud to bude tak i v jiných klubech, tak by to projít mělo, i při všech těch rizicích, která tam jsou,“ dodal. 

Předseda Senátu také Klause pozval na jednání horní komory. Prezident už dříve požádal Senát o souhlas se jmenováním předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka, který by v případě souhlasu horní komory nahradil Elišku Wagnerovou. Jeho návštěva v horní komoře by se tak mohla odehrát v únoru, kdy navíc senátoři budou řešit i přímou volbu prezidenta. Prezident nicméně zatím nepotvrdil, že do Senátu přijde.   

Miroslava Němcová: „Za sebe chci říci, že jsme měli dva úžasné prezidenty, jak Václava Havla, tak Václava Klause, a vzešli z nepřímé volby. Teď je otázka, zda stejně kvalitní osobu vybereme přímou volbou, pokud tedy bude.“  

Debata tří nejvyšších ústavních činitelů o přímé volbě se očekávala. Příslušnou ústavní novelu schválila sněmovna hlasy koalice a opoziční ČSSD, nyní čeká na rozhodnutí Senátu. Klaus nedávno označil přímou volbu za fatální chybu a omyl. Postup výběru hlavy státu označil za novou „superstar“.

„Prvním tématem bylo ohlédnutí za minulým rokem a nemohli jsme se vyhnout vzpomínce na pana prezidenta Havla,“ uvedla Němcová. Hovořilo se podle ní i o fungování horní a dolní komory. „O našich věčných politických sporech, debatách, co prospívá a neprospívá veřejnosti a jak i my sami kazíme obraz těchto institucí na veřejnosti,“ dodala.    

Klaus poobědvá s šéfy parlamentu (zdroj: ČT24)

Na Hradě se dnes servírovala dýňová polévka, kozí sýr, vepřové medailonky a kávový dort. „Bylo to dobré, ale snědl jsem asi polovičku, protože se musím seberegulovat,“ poznamenal Štěch. „Nejlepší byla ta úvodní slivovice,“ dodala Němcová. Prezidentovi prý na oplátku za pozvání na novoroční oběd přinesla své vánoční cukroví.