Policie prodává pohledávky vymahačům

Praha - Některá krajská policejní ředitelství začala pohledávky prodávat vymahačům. Jde například o peníze, které lidé policii dluží za převoz na záchytnou stanici. Píše to dnes deník Právo. Policie se podle listu snaží prodejem pohledávek vymahačům ulehčit administrativě a hlavně aspoň část peněz dostat zpět.

Prodej pohledávek prý funguje. Třeba v Plzni se podařilo prodat pohledávky za několik set tisíc korun. „Jsou to peníze, které nám lidé nezaplatili za převoz na protialkoholní záchytnou stanici nebo za dopravu a vyšetření biologického materiálu. Ve všech případech se jedná o soudem již pravomocně přiznané nároky,“ cituje Právo náměstka plzeňského krajského policejního ředitele Petra Stuchla. Kdo pohledávky koupil a za jakou cenu, policie zveřejňovat nechce. Také prodejní cenu pohledávek považuje Stuchl za obchodní tajemství. „Na prodej pohledávek vypisujeme výběrová řízení a hlavním kritériem je výše nabídky. Pořád se nám to ale vyplatí, než abychom pohledávky odepsali,“ uvedl Stuchl.

Policie uvažuje o tom, že by v budoucnu vypsala soutěž na firmu, která by nesplacené pohledávky přebírala průběžně.

Podle listu novinka znamená, že ti, kteří dluží policii byť i jen stokorunu, už nemohou spoléhat na to, že bude pohledávka odepsána na vrub státu tak, jak to dosud platilo v případech, kdy náklady na vymáhání dlužné částky začaly převyšovat její výši.