SÚKL doporučuje ženám s implantáty PIP vyšetření

Praha – Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) doporučil ženám, které mají prsní implantáty od firmy Poly Implant Prothese (PIP), aby se obrátily na lékaře. Zdravotnická zařízení by jim měla zajistit vyšetření, a to i ultrazvukem. O dalším postupu budou jednat odborné lékařské společnosti s ministerstvem zdravotnictví. Implantáty PIP se loni začaly kvůli závadám stahovat z trhu.

Francouzská asociace pro dohled nad léčivy (AFFSAPS) loni oznámila, že se implantáty PIP stahují kvůli praskání a možným zdravotním komplikacím z trhu a přestávají se prodávat a vyvážet. Doporučila, aby pacientky měly zvýšený lékařský dohled. Český distributor ve spolupráci se SÚKL pak okamžitě informoval zdravotnická zařízení v Česku. Implantáty se i tady stáhly. SÚKL nemá dosud žádné informace o nežádoucích příhodách v souvislosti s implantáty PIP, který byly voperovány v Česku. 

„Tyto implantáty PIP byly i v sazebníku zdravotní pojišťovny, takže se používaly na rekonstrukce prsu u žen po ablacích,“ řekl ve Studiu ČT24 plastický chirurg Roman Kufa. Ústav ženám s implantáty PIP doporučuje, aby se obrátily na ošetřujícího lékaře. Zdravotnická zařízení by pak podle doporučení měla zajistit každého půl roku kontrolu, a to i s ultrazvukovým vyšetřením oblasti prsou a podpaží. „Jakékoli prasknutí, podezření na prasknutí nebo na prosakování z pouzdra prsního implantátu by mělo vést k jeho vyjmutí a případně i k vyjmutí druhého prsního implantátu,“ uvedl SÚKL.

Implantáty PIP se vyráběly od roku 2001. Francouzská asociace AFFSAPS zjistila, že se plnily silikonovým gelem, který nesplňoval parametry pro prsní implantáty. Pevnost pouzdra navíc neodpovídá požadavkům, takže se mohou objevovat trhliny a gel se může uvolnit do těla. Hrozí záněty. Podle SÚKL testy neprokázaly u francouzských pacientek přímou souvislost mezi implantáty a rakovinou.

Lékařka: Ženy s implantáty by se měly nechat každoročně vyšetřit

Závazné stanovisko, jak by se mělo dál postupovat, se chystá ministerstvo zdravotnictví podle svého mluvčího Vlastimila Sršně vydat příští týden. Dohodnout se na něm chce s příslušnými odbornými společnostmi. Jednání by se mělo konat tento týden.

Podle předsedkyně asociace mamodiagnostiků Miroslavy Skovajsové se v ČR ročně provádí nejméně tisícovka operací zvětšení prsou a úroveň české plastické chirurgie je vysoká. „Je ale třeba počítat s tím, že augmentace (zvětšení prsu pomocí implantátu) jsou vždy v několika procentech provázeny rizikem, že k prosakování silikonu dojde. A to bez ohledu na práci plastického chirurga,“ sdělila Skovajsová. Podle ní je potřeba, aby se pacientky o implantát „jakožto o cizí těleso v organismu“ staraly. „Je třeba kontrolovat jeho uložení a kvalitu stejně tak, jak se to provádí se zubními implantáty nebo s náhradami kyčelních či kolenních kloubů,“ připomněla lékařka. Podle ní by si proto ženy s implantáty měly nechat jejich stav každoročně vyšetřit v odborném diagnostickém centru. Budou tak mít jistotu, že se na případný únik silikonu přijde včas.