VV stále neřekly církevním restitucím jasné ano

Praha – Věci veřejné (VV) stále váhají s podporou církevních restitucí ve vládě, a hatí tak loňskou dohodu mezi koaličními stranami a církvemi. Dnešní ranní jednání předsednictva strany ani následné zasedání jejího poslaneckého klubu nepřineslo jednoznačné řešení. Členové nejmenší vládní strany chtějí vědět, kde stát vezme peníze na výplaty finančních kompenzací.

Kvůli dopadům na státní rozpočet v době finančních škrtů uvažuje prý nejmenší koaliční strana například o zpoždění vyplácení peněžních náhrad, majetek byl měl být vydán v souladu s dojednanými podmínkami. Podle místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové je s ohledem na ekonomický vývoj ČR potřeba další diskuse o té části restitucí, které se týkají finančního plnění. Připomněla, že po tři roky se nemá snižovat příspěvek z rozpočtu ministerstva kultury.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) neočekává nic jiného, než že VV dodrží dohodu, ke které se před půl rokem zavázaly. „Plnění dohody s církvemi se předpokládá po dobu 30 let, už to staví argument VV do úrovně hlouposti,“ poznamenal k návrhu pozdržet peněžní náhrady na dobu, kdy bude ekonomická situace lepší.

Vládní vyjednávači, mezi nimiž byli i zástupci VV, se už minulý rok s církvemi dohodli na tom, že částka, kterou stát vyplatí, bude 59 miliard korun, přičemž v úvahu má být brána inflace. Celkově by se tak mohla vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun. Církve také mají podle dohody dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let. Cílem majetkového vyrovnání je i ukončení financování církví státem.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová (Věci veřejné)
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/LN

Majetek, který se církvím vrátí – například polnosti či lesy –, bude také podle Klasnové možné ekonomicky využít a církevní subjekty také mohou žádat o granty a podobně. Strana podle ní chce především komunikovat s partnery ve vládní koalici. „Není naší ambicí rozbourat církevní restituce,“ zdůraznila Klasnová.

ODS je postojem nejmenší koaliční strany rozmrzelá. „Je třeba to rozhodnout a neoddalovat to, o tom jsem přesvědčena. Náklady, které to bude mít finanční, bychom platili tak jako tak podporou církví v dosavadním systému. Prostě to chce do toho říznout, i když veřejnost tomu netleská, to je tedy svatá pravda, jestli to mohu říct takhle,“ prohlásila šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) po obědě s prezidentem Václavem Klausem a předsedou Senátu Milanem Štěchem.