Policie kvůli podvodu stopla 15milionovou dotaci pro lipenské záchranáře

České Budějovice – Česko řeší další aféru s evropskými dotacemi, tentokrát se týká hladinové záchranné služby na Lipenské přehradě. Protikorupční policie už obvinila jejího šéfa Miloše Lázničku z podvodu za víc než patnáct milionů korun. Na jihu Čech jde přitom v poslední době už o několikátý případ podezřelých machinací s unijními penězi a Brusel kvůli tomu hrozí sankcemi.

Hladinová záchranná služba žádala dotaci asi 600 tisíc eur (přes 15 milionů korun) na stavbu ochranné hráze pro záchranné čluny. Podle policie byl ale provoz záchranné služby u hráze jenom předstíraný. Detektivové tvrdí, že místo člunů záchranářů tady v sezoně kotví hlavně jachty a další sportovní lodě, což potvrzují i místní. „Podařilo se nám prokázat, že tato hráz měla sloužit spíše pro sportovní, rekreační a komerční účely,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. 

Podle policie navíc ani není jasné, jestli hladinová záchranná služba na Lipně vůbec někoho zachraňovala. Detektivové proto nakonec vyplacení evropské dotace překazili a šéfa záchranářů Miloše Lázničku obvinili. Ten ovšem s obviněním nesouhlasí a celou věc předal právníkům. Vedle hladinové záchranné služby působí v Česku hlavně vodní záchranná služba – ta se teď obává, že kauza poškodí všechny záchranáře. 

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Po celém Česku loni policisté šetřili 31 případů machinací s evropskými dotacemi v celkovém objemu asi dvou miliard korun. Podle statistik jsou nejčastější dotační podvody v oblastech stavebnictví, školství, zdravotnictví a informačních technologii.