Stát bude určovat, co je adekvátní cena léčby a co přílišný luxus

Praha - Lékaři už podle dnešních Hospodářských novin (HN) nebudou pacienty léčit vším, co medicína nabízí, ale jen tím, co pomůže za přiměřenou cenu. Ministr zdravotnictví Leoš Heger brzy vydá pokyn k tomu, aby se začalo posuzovat, jestli je přínos nového léčebného postupu úměrný vynaloženým nákladům. Komise, kterou kvůli tomu sestavil, má začít pracovat v únoru, píšou dnešní HN.

Stát tím otevřeně přiznává, že lidem nemůže zaplatit všechno. „Má to svou hlubokou logiku a většina vyspělých států tak dávno postupuje. Pouze my hradíme léky, které si nedovolí hradit mnohem bohatší státy jako Británie nebo Německo. Pouze my přiznáváme úhrady z veřejného zdravotního pojištění třeba lékům, jejichž účinek se neprokázal, aniž by výrobci ručili za to, že lék bude mít skutečně deklarovaný efekt,“ komentoval pro ČT chystanou změnu podmínek zdravotnické péče předseda České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. S nápadem ministerstva souhlasí, ačkoli Hegerovu resortu Kubek vytkl, že s ČLK chystané změny nijak nekonzultoval. Ty by podle současného plánu měly vstoupit v platnost od příštího roku.

Jako příklad neúměrně drahé léčby uvedl Kubek robotické operace prostaty, kde je podle něj medicínský přínos proti klasické operaci minimální. „Přesto za robotickou operaci platí pojišťovny 140 tisíc, zatímco za klasickou operaci přibližně 30 tisíc korun. To je typický příklad metody, kde cena neodpovídá efektu a měl by být takový výkon zařazen mezi nadstandardy…,“ soudí Kubek.

V praxi to má vypadat tak, že nové přístroje nebo třeba kloubní náhrady nejprve zhodnotí experti a pak se rozhodne, zda na ně Česká republika má, nebo ne. Bude to dvoustupňový proces, v němž mají mít hlasovací právo zástupci státu, zdravotních pojišťoven, lékařů, ale i veřejnosti. Podle HN se počítá s ochráncem veřejných práv. U léků se podle HN s podobným postupem počítá až od příštího roku.

Milan Kubek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

V důsledku to ale podle deníku znamená, že některé novinky lidem zdravotní pojišťovny v budoucnu nezaplatí, třebaže by jim pomohly o něco víc než ty současné. Speciální vzoreček, který se pro hodnocení efektivity už řadu let používá i ve světě, je totiž může vyhodnotit jako příliš drahé, což bude v Česku průlom, píšou HN. Vůbec poprvé se tak v Česku podle listu stanoví něco jako cena lidského života, která se prý bude odvíjet od výše HDP.

Podle Světové zdravotnické organizace se totiž nová zdravotnická technologie vyplatí jen v případě, že rok kvalitního života, který přinese, nevyjde dráž, než je trojnásobek HDP na obyvatele. To je nyní asi 1 092 900 Kč, uvádějí HN.

Nový systém však podle listu neznamená, že se každá drahá léčba rovnou stane nedostupným luxusem. „Třeba u biologických léků na roztroušenou sklerózu nikdo nediskutuje, jestli je platit, nebo ne. Přínos tam je velký, takže celkové náklady se do stanoveného limitu určitě vejdou,“ řekl HN ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák.