První trest za napadení aktivisty při pochodu extremistů Janovem

Most – U Okresního soudu v Mostě padl první trest za pochod v Janově před třemi lety. Soudce potrestal Františka Brávka 300 hodinami obecně prospěšných prací za výtržnictví, podle soudu totiž Brávek napadl občanského aktivistu Ondřeje Cakla, který pochod neonacistů natáčel. Rozsudek ještě není pravomocný, obžalovaný se proti rozsudku odvolal. Prvního obžalovaného z Caklova napadení, Martina Loskota, mostecký soud před rokem podezření zprostil.

Cakl natáčel pochod neonacistů sídlištěm Janov 17. listopadu 2008. Podle jeho výpovědi, kterou podpořili i policisté jako svědci, se na něj vrhlo asi šest lidí v kuklách, kteří ho bili pěstmi a kopali. Při potyčce navíc Cakl upustil kameru za více než 30 tisíc korun, jejíž zaplacení po obžalovaném také požadoval. Náhradu škody ale soudce odmítl s tím, že se jí má Cakl dožadovat u civilního soudu. Soud totiž nedokázal, že by Cakl kameru upustil po napadení Brávkem. 

Odsouzeného podle soudce usvědčily především fotografie a videonahrávka, na níž je vidět, jak kope do Cakla ležícího na zemi. Podle obhájce nejsou ale snímky hodnověrné, protože je na nich osoba zezadu a má na hlavě kuklu. „Myslím si, že na fotkách nejsem já,“ bránil se u soudu Brávek, který už byl za výtržnictví a ublížení na zdraví dvakrát souzený. Jednou skončil po nedodržení podmínky ve vězení, podruhé si odpracoval 400 hodin obecně prospěšných prací. 

Podle Caklovy zmocněnkyně Kláry Kalibové soud neměl případ kvalifikovat jako výtržnictví, ale spíše jako trestný čin násilí proti skupině obyvatel, protože Cakl je občanský aktivista sdružení Tolerance a občanská společnost, jež se zabývá monitorováním aktivit neonacistů. Samotný Cakl k soudu nedorazil, protože se po incidentu v Janově z obavy o svoji bezpečnost zdržuje mimo republiku. Mezi radikály je totiž známý a levice neoblíbený, policie na základě jeho záběru zatkla desítky lidí. „Nebylo to jediné napadení, byly i výhrůžky. Necítí se v této zemi bezpečně,“ dodala Kalibová. 

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Ani Cakl si ale není jistý, jestli právě Brávek byl jedním z útočníků. „Přímo z místa činu nejsem schopen říct, že obžalovaný byl jedním z útočníků. Na základě videí a fotografií, které pořídili přítomní novináři, ale ano,“ řekl již dříve před soudem Cakl. Podle něj ale jde především o hlavního útočníka, který ho jako první napadl zezadu a shodil na zem. Toho policisté neobvinili. „Doufám, že bude dopaden hlavně on,“ dodal.    

Pochodu se 17. listopadu 2008 účastnilo asi 500 příznivců krajní pravice, kteří se snažili projít do sídliště Janov obývaného převážně Romy a dostali se do střetu s policisty. Hromadná bitka, kterou policie dokázala vyřešit až za dvě hodiny, si vyžádala 14 zraněných. Policie tehdy nasadila do akce kolem 1 000 mužů.