Nahrávka o stranickém puči je provokace, tvrdí Škárka

Praha - Poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka tvrdí, že nahrávka, podle které se loni na jaře vědomě pokusil o stranický puč, je podvrh. S informací o nahrávce přišel dnes deník Právo. Škarka se měl v tajně nahraném rozhovoru s bývalým zaměstnancem ABL Tomášem Jánským přiznat, že se vědomě pokusil o stranický puč. Podle listu chtěl Škárka odstranit Víta Bártu z vlády a podlomit jeho pozici ve straně. Spolu s Kristýnou Kočí proto sháněli materiály a informace, které by exministra dopravy zdiskreditovaly. Škárka ale obvinění odmítá, podle něj je aféra vykonstuovaná Vítem Bártou a ABL. Policie se také bude zabývat Škárkovou výpovědí, v níž uvedl, že se před rokem snažil o přestavbu vládní koalice tak, aby v ní už Věci veřejné nebyly zastoupeny. Poslanec a dnes již bývalý člen nejmenší vládní strany tehdy Bártu obvinil z toho, že se ho pokusil uplatit.

Podle Škárky je nahrávka provokace ze strany Víta Bárty a jeho bezpečnostního guru Václava Jahodáře. Schůzka prý trvala hodinu a půl, zatímco nahrávka má jen dvacet minut. „Je zřejmé, že s nahrávkou bylo manipulováno,“ tvrdí.

Jaroslav Škárka:

„V médiích zveřejněné věty jsou vytrženy z kontextu a nedávají pravdivý obraz o celé schůzce. Policie nahrávku pro nedůvěryhodnost svědka ze spisu vyřadila… Nahrávka rozhovoru s Tomášem Jánským se na veřejnost dostala patrně řízeně prostřednictvím samotného Víta Bárty.“

Podle listu se měl Škárka postavit proti neformálnímu šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi a spolu s Kristýnou Kočí se měl snažit o jeho odstranění z vlády. V nahrávce, kterou pořídil Bártův blízký obchodní partner, Škárka přiznává, že tento záměr se mu nepodařilo zrealizovat.

„Já jsem počítal s tím, že se to změní a že já budu mluvit do toho, jak se to různě, jak se to přerozdělí, jo, že se bude, že prostě nás nebude, nebudeme tři, ale budeme sedm nebo jedenáct a budeme řešit, kdo v té vládě bude a nebude. S tím jsem počítal. To se nepovedlo, protože Vítek velmi, velmi rychle na ty lidi zaklekl a velmi rychle ty lidi, ty lidi prostě stáhl k sobě, předržel u sebe…,“ uvádí se podle deníku mimo jiné v nahrávce.

Rozhovor se dále točí kolem informací, které měly zdiskreditovat Víta Bártu a Škárka je od svého protějšku požadoval. Jejich cena se přitom pohybovala v milionech korun. Že je Škárka zaplatí, v rozhovoru neodmítl. „Kolik myslíš, že jsou schopni mi nabídnout?“ ptá se Škárkův protějšek. Škárka odpovídá: „Nevím,“ a ptá se, kolik by si asi představoval.

Pokus nevyšel, nahrávka putovala na policii

Následně Škárka naznačuje, „jestli by třeba i policajti do toho něco nedali“. Na to se jeho protějšek ptá: „Jak by do toho policisté mohli dávat peníze?“ Škárka reaguje: „Nemyslím policajti jako jednotliví, třeba vyšetřovatelé nebo tak, třeba BISka nebo někdo takovej… Oni určitě musí mít na tohleto nějakej takovej svůj fond.“

Nahrávka byla pořízena zřejmě na konci loňského srpna, kdy se jednalo o vydání Škárky a Bárty Poslaneckou sněmovnou ke stíhání. V té době Škárka sháněl další informace týkající se Bárty, které by obviněnému Škárkovi pomohly a naopak Bártu zkompromitovaly. Škárkův protějšek ale nahrávku předal policii.

Škárka je nyní policií stíhán za přijetí úplatku. Část peněz, které mu Bárta před rokem dal, totiž utratil. Peníze od svého tehdejšího stranického nadřízeného přitom sám označil za úplatek.