Ministerstvo podá do dvou týdnů civilní žalobu v kauze MUS

Praha - Nejpozději do dvou týdnů podá ministerstvo financí civilní žalobu v kauze vyvedení peněz z Mostecké uhelné společnosti (MUS). Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a dodal, že lhůta má vyhovět požadavku neuspěchat její finální verzi. Také konstatoval, že stále existuje možnost, že by se ČR připojila k žalujícím stranám, protože ministerstvo podalo odvolání proti poslednímu zamítavému verdiktu švýcarského soudu.

„Bude to v řádu dnů, možná dvou týdnů. Tady má přeci jen přednost kvalita před kvantitou. Pracují na tom nejlepší právníci, chci to ještě nechat proponovat od lidí se zkušenostmi ve švýcarském právu,“ uvedl Kalousek v OVM. Dodal, že po zamítnutí žádosti o prominutí lhůt švýcarskou stranou se ministerstvo financí ještě odvolalo, a proto je stále ve hře možnost, že by se česká strana mohla připojit k žalujícím subjektům. Sám ministr ale přiznal, že velkou naději úspěchu nedává.

„Velkou šanci nevidím, ale za těch tisíc švýcarských franků, kolik tohle podání stojí, to stojí. Umíme dokladovat, že ministerstvo financí to mělo opravdu v takovém čase, kdy nemohlo zareagovat včas. Na druhou stranu chápu, že švýcarské orgány nechtějí dělit ministerstvo financí zvlášť a Českou republiku zvlášť, takže ta argumentace má svá silná i slabá místa. Za zkoušku nic nedáme,“ prohlásil Kalousek.

Podle slov mluvčího ministerstva financí Radka Ležatky pro ČT zastupuje Kalouskův úřad právní kancelář PRK spolu se švýcarskými partnery. „Náklady odhadujeme v řádu jednotek milionů korun,“ dodal. Kdo ale částku zaplatí, neřekl. Česká televize oslovila dvě advokátní kanceláře a ty odhadují, že půjde o desítky milionů. Právník Rudolf Rentsch původem ze Švýcarska odhaduje, že kdyby si Česko najalo švýcarskou advokátní kancelář, pak by na soudní poplatky padlo 20 milionů, odměna advokáta - 7 milionů.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

Česko by navíc čelilo velkému riziku, protože nemá přístup ke všem relevantním důkazům v rámci toho trestního řízení. Může se ale stát, že se vše bude řešit v Česku. Pak by se zřejmě náklady pohybovaly také kolem 30 milionů korun. Jde ale jen o odhad.