Exředitel Shell v ČR nastoupil na ministerstvo průmyslu

Praha - Bývalý dlouholetý ředitel petrolejářské firmy Shell v České republice Pavel Šenych (56) se od ledna stal úředníkem ministerstva průmyslu a obchodu. Jako zástupce ředitele odboru plynárenství a kapalných paliv se bude zabývat legislativou, komunikací s institucemi jako je Česká obchodní inspekce, celní správa nebo ministerstvo financí. Včetně témat kvality pohonných hmot nebo daňových úniků při obchodování s palivy. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN).

„Nastoupil jsme na ministerstvu do útvaru, který se zabývá stejnou problematikou, v jaké jsem pracoval posledních 31 let,“ řekl deníku Šenych.

Roky pracoval v tehdy ještě státním podniku Benzina, zabýval se provozem ropovodů a produktovodů. Kariéru ukončil v Shellu, kam nastoupil v roce 1992 a od roku 1998 až do loňska firmu vedl. Za dobu jeho šéfování vzrostly tržby britsko-nizozemského koncernu Shell v ČR ze šesti na 40 miliard korun.

Kromě toho měl Šenych na starosti také sjednocení technologických postupů při distribuci paliv Shell v celé Evropě. Byl místopředsedou České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu a šest let řídil Nizozemsko-českou obchodní komoru. Ke konkrétním důvodům jeho loňského odchodu ze Shellu firma žádnou oficiální zprávu nevydala.

Na ministerstvu by podle některých lidí z petrolejářské branže mohl Šenych pomoci například s tvorbou legislativy, která má účinněji bránit daňovým podvodům, napsaly dnešní HN.

Vydáno pod