ÚS: Soudy se musí zabývat žalobou na poměry v ODS na Praze 5

Brno – Ústavní soud nařídil, že se soudy znovu musí zabývat žalobou na dřívější poměry v ODS na Praze 5. Vyhověl totiž stížnosti Jiřího Vithy a Petra Stejskala, kteří kritizovali praktiky v době, kdy byl starostou kontroverzní Milan Jančík. Justice se sice případem nechtěla zabývat, protože prý nesmí přezkoumávat dění uvnitř politických stran, Ústavní soud ale případ vrátil k projednání u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Z nálezu ÚS sepsaného soudkyní zpravodajkou Eliškou Wagnerovou vyplývá to, že soudy v některých případech rozhodnutí stranického orgánu přezkoumat mohou. Musejí totiž dohlížet na to, aby nedocházelo k porušení základního práva jednotlivců sdružovat se v politických stranách. Modelově jde třeba o situace, kdy strana svévolně odmítne žádost o členství, případně někoho vyloučí, třeba pro nepohodlné názory.   

Ústavní soud zároveň kritizoval chybějící zákonnou úpravu ohledně kontroly a případného přezkumu dodržování vnitrostranické demokracie. Chybějící úpravu prý měly nahradit soudy svým aktivním přístupem, což v případě Prahy 5 neudělaly, protože se sporem nechtěly vůbec věcně zabývat. „Pokud obecné soudy v nyní posuzovaném případě nerozpoznaly protiústavnost existující mezery v právní úpravě a nepokusily se ji ústavně konformně vyplnit (…), nelze takový přístup ústavně aprobovat,“ uvedla Wagnerová.

Dnešní nález ovšem neznamená, že všichni žalobci ve srovnatelných kauzách u soudů uspějí. „Vždy půjde o vážení toho, zda už skutečně jde o porušení těch demokratických principů, anebo nejde. (…) Nález říká: soudy, vy se tím musíte zabývat, vy musíte kontrolovat, zda si ta strana počínala demokraticky a předvídatelně,“ dodala Wagnerová.

Spor se týká oblastního sněmu v roce 2007

Vitha a Stejskal žalobou zpochybnili výsledky oblastního sněmu v květnu 2007, který odvolal celou oblastní radu a dosadil do vedení straníky blízké Jančíkovi. Podle Jančíkových kritiků byl sněm neplatný. Vadilo jim například to, že sněm svolal tehdejší předseda pražských občanských demokratů Jan Bürgermeister, a ne předseda oblastního sdružení. Sněm zpochybňovali ještě před jeho začátkem a někteří členové se ho ani nezúčastnili. Spekulovalo se také o náboru černých duší v městské části.   

Skupina zastupitelů se pak žalobou domáhala toho, aby Obvodní soud pro Prahu 1 stanovil, že rozhodnutí sněmu jsou v rozporu se zákonem a stanovami. Obvodní soud jim částečně vyhověl, ovšem Městský soud v Praze v odvolacím řízení verdikt změnil a žalobu zamítl. Městský soud se přiklonil k závěru, že činnost orgánů politických stran se vymyká soudnímu přezkumu. Dovolání nespokojenců pak odmítl Nejvyšší soud.   

ODS v Praze 5 byla rozpolcená už před sněmem. Část zastupitelů zvolených v roce 2006 za občanské demokraty odešla kvůli výhradám k Jančíkovi a jeho koalici s ČSSD do opozice. Někteří straníci ODS opustili. Vitha později úspěšně kandidoval v komunálních volbách za TOP 09. Do stejné strany přešel také František Laudát, jenž na sporném oblastním sněmu přišel o funkci předsedy ODS v městské části. Éra kontroverzního starosty Milana Jančíka skončila jeho rezignací až v létě 2010. Za dobu svého působení čelil řadě skandálů.