Policisté v Praze vyjížděli k falešným oběšencům

Praha - Pražská policie od rána vyjížděla k figurínám oběšenců, které byly rozsmístěny na různých místech hlavního města. K akci se přihlásila neznámá iniciativa PRAK, podle níž jde o vyjádření nesouhlasu s „vládou peněz“, která prý vede mnoho lidí k zoufalým činům. Policistům při sundavání asistovali hasiči. Akce nebyla hlášena na magistrátu, organizátorům tak hrozí pokuta za přestupek. Policistům se zatím nepodařilo někoho z autorů odhalit.

„Cílem je upozornit na konkrétní dopady nastavení současné společnosti, k čemu vede ekonomický tlak. Další akce se možná pokusí nastínit, jak je možné se takovému tlaku bránit,“ napsal PRAK v e-mailové odpovědi na otázky ČTK. Organizátoři akce nechtějí prozrazovat svá jména, protože prý nejsou důležitá.

Policisté již řadu figurín sundali. Pomohl jim k tomu i seznam, který PRAK rozeslal médiím, když je informoval o zahájení akce. První figurínou, kterou obyvatelé Prahy policistům nahlásili, byl oběšenec na letenském kyvadle. Podruhé policisté vyjeli ke stanici metra Vltavská, kde visela figurína na otočném billboardu.

Z prohlášení iniciativy PRAK:

"…I tak je ale zřejmé, že za sebevraždou stojí stále častěji ekonomické důvody: dluhy, neschopnost splácet, exekuce, existenční nouze, ztráta bydlení či práce…

…Spirála, na které se chudoba mnoha stává ziskem pro několik málo jiných, získává na obrátkách. Bohatnou lichváři, exekutoři a advokáti, kteří jako by tvořili jeden průmysl dluhu, schopný proměnit pokutu či nedoplatek za pár stovek v exekuci za desítky tisíc. Spekulantům s byty, kteří segregují městský prostor podle příjmů, roste zisk. A chudí a bezmocní se za přihlížení tiché většiny, jež má obavy o vlastní osud, propadají do stále hlubší chudoby a bezvýchodnosti…"

Anonymní e-mail, ve kterém se k organizaci akce iniciativa PRAK přihlásila, uvádí, že figuríny byly rozmístěny například i na Štefánikově mostě, u stanice Staroměstská na stromě či na bigboardu v parku na Těšnově. Oběšenci prý viseli i na Vinohradech, Žižkově a v Karlíně.

Internetová stránka PRAK tvrdí, že měření úspěchu penězi neúspěšné lidi dovede k dobrovolnému odchodu ze života. Sebevražda je prý připomínkou hodnot, na kterých stojí současná společnost. „Těžko se divit sebevraždám neúspěšných ve společnosti, kde jsme posuzováni a sami sebe často posuzujeme podle toho, kolik vyděláme,“ zdůvodňují iniciátoři akce.

PRAK se popisuje jako neformální, neregistrovaná skupina několika lidí, kteří chtějí různou formou reagovat na konkrétní společenské problémy. V současnosti prý není ve spojení s žádnou další organizací ani s nikým nespolupracuje.

V roce 2010 zvolilo dobrovolný odchod ze života 1502 občanů České republiky, to je o 48 víc než v roce 2009. Počet sebevražd tak sice předloni rostl již třetím rokem po sobě, přesto jsou současná léta obdobím nízkého počtu sebevražd. Jejich počet v letech 2006 až 2010 je menší než kdykoli předtím, uvedl na podzim Český statistický úřad. Sebevraždu v tuzemsku mnohem častěji volí muži: na jednu ženu, která si vzala život, připadlo v posledních pěti letech téměř pět mužů.