S demokracií v ČR je spokojena jen čtvrtina lidí

Praha - Se stavem demokracie v České republice je spokojena jen zhruba čtvrtina obyvatel, což je nejméně v dosavadní historii státu. Vyplývá to z průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM) z prosince loňského roku. Ještě o rok dříve přitom bylo s fungováním demokracie spokojeno 38 procent lidí. STEM sleduje spokojenost se stavem demokracie již téměř dvacet let. Průzkum probíhal od 1. do 9. prosince 2011. Zúčastnilo se ho přes 1 200 lidí.

Více než tři čtvrtiny lidí si myslí, že se úroveň české demokracie nedá srovnávat se situací v západoevropských zemích. Výsledek tak v této otázce znamená propad na úroveň prvních tří let tohoto století, ačkoli před rokem věřilo ještě 35 procent obyvatel ČR, že se situace v Česku a v západní Evropě neliší.

Velmi nízká je nyní rovněž důvěra Čechů ve vedoucí představitele státu. Pouze 30 procent dotázaných v průzkumu uvedlo, že podle nich vysocí státní činitelé zachovávají při svém rozhodování demokratické postupy. Představuje to meziroční propad o 11 procentních bodů. Ale podle účastníků průzkumu má na současné situaci podíl celá společnost. Tři čtvrtiny lidí totiž míní, že demokratické principy nedokáže dostatečně uplatňovat ani veřejnost v běžném životě.

Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka ve sněmovně
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Spokojenost s demokracií i s jednáním politiků a veřejnosti je výrazně vyšší mezi příznivci vládních stran. Například s fungováním demokracie v ČR je spokojeno 56 procent stoupenců ODS a 46 procent příznivců TOP 09. Že politici zachovávají demokratické postupy, si myslí téměř dvě třetiny sympatizantů občanských demokratů a 56 procent stoupenců TOP 09. Naproti tomu mezi příznivci komunistů je se stavem demokracie spokojeno jen devět procent lidí a mezi sympatizanty sociálních demokratů 16 procent. Vedoucím představitelům země věří 12 procent příznivců KSČM a zhruba pětina stoupenců ČSSD.

V roce 1996 středisko zaznamenalo růst spokojenosti na 60 procent a následný propad v roce 1997 na 40 procent. Na této úrovni se s občasnými výkyvy směrem dolů udržovala až do prosince roku 2010. Na konci loňského roku se však spokojenost s fungováním demokracie opět výrazně snížila, a to na současných 26 procent.