Policie znovu odložila prošetřování zadávání zakázek v kauze Opencard

Praha - Policisté znovu odložili část kauzy Opencard, v níž prověřovali zadávání veřejných zakázek na dodávku právních a konzultačních služeb. Kriminalisté dospěli k závěru, že v tomto případě nebyl spáchán trestný čin. Jde ale jen o jednu linii případu, v souvislosti s opencard už je obviněno pět tehdejších úředníků magistrátu, které policie podezírá, že na projekt servisního centra vybrali společnost Haguess v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.

Zadávání zakázek na dodávku právních a konzultačních služeb už policisté jednou odložili, Nejvyšší státní zastupitelství ale detektivům nařídilo vyšetřování kauzy obnovit. Podruhé policie zastavila vyšetřování v prosinci a státní zástupce závěry policistů akceptoval, uvedla mluvčí NSZ Štěpánka Zenklová. 

Podle závěrů auditu z roku 2009 zaplatilo město a dopravní podnik za projektové, konzultační, právní a marketingové služby až třetinu z tehdy utracených 888 milionů korun za projekt Opencard. Některé ze zakázek však byly podle auditorů vypsány v rozporu se zákonem - úředníci je prý rozdělili na několik zakázek malého rozsahu. Auditoři tak byli přesvědčeni, že cílem operace bylo zadání služeb předem vybraným firmám. 

Policisté se začali projektem pražské karty opencard zabývat v únoru 2009 na základě trestního oznámení bývalé zastupitelky Jany Ryšlinkové. Kromě odložené části případu a části, ve které již padla obvinění, prověřují detektivové ještě další možná pochybení uvedená v trestním oznámení.  

Pětici úředníků začala policie stíhat kvůli podezření z porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Podle dřívějších údajů médií jde o bývalého šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka, který smlouvu s Haguess podepsal. Kriminalisté podezírají také vedoucího celého projektu Jiřího Chytila, Ladislava Kendíka, Miroslava Čadského a dalšího pracovníka odboru informatiky. Muži byli členy hodnotící komise, která firmu vybrala.