Management rozhodoval a úředníci jsou teď souzeni

Praha - Kvůli obchodům s firmami podnikatele a bývalého šéfa fotbalového svazu Františka Chvalovského přišla Komerční banka o více než miliardu korun. František Chvalovský si za to odnesl zatím nepravomocný rozsudek na deset let ve vězení. Ale v Komerční bance to odnášejí jen úředníci, kteří jsou několik pater pod nejvyšším managementem, který obchody vyjednával a schvaloval. Případ se táhne přes deset let a život úředníků se pouhým plněním příkazů shora obrátil naruby.

V devadesátých letech půjčovala Komerční banka peníze firmám podnikatele a bývalého fotbalového funkcionáře Františka Chvalovského. Peníze byly určeny na nákup masa a chmele. Tohle zboží měly firmy vyvézt, prodat a peníze vrátit. Podle policie ovšem Chvalovského firmy těmito penězi neplatily za maso a chmel, ale splácely jimi jiné své dluhy - u Komerční banky i dalších ústavů. Komerční banka tak podle policie utrpěla škodu přes miliardu korun. Za tyto praktiky po letech soudů padl v červnu loňského roku první verdikt, byť nepravomocný. Bývalý předseda fotbalového svazu František Chvalovský dostal deset let vězení.

Zcela jinak je to ale na straně Komerční banky. Operace ve Chvalovského kauze předem schvalovali nejvyšší manažeři banky včetně tehdejšího generálního ředitele Jana Kollerta. Dnes ale nesou veškerou zodpovědnost jen úřednice, nejvyšší manažeři nikoliv. V roce 2002 začala policie trestně stíhat šest bývalých zaměstnanců Komerční banky a v roce 2003 státní zástupce úředníky obžaloval. Jednalo se o úředníky z odboru financování obchodu, jehož ředitelkou tehdy byla Jiřina Kaplanová a jednou z dalších obviněných byla úřednice odboru Eva Žižková.

  • Jiřina Kaplanová zdroj: ČT24
  • Eva Žižková zdroj: ČT24

Eva Žižková měla jako bývalá úřednice Komerční banky podle obžaloby umožnit Chvalovského firmám připravit banku o 760 milionů korun. Soud v roce 2006 rozhodl, že v osmi z jedenácti případů se Eva Žižková žádného trestného činu nedopustila. Zbyly tedy tři případy, ve kterých měla Eva Žižková ve spolupachatelství s Františkem Chvalovským a dalšími podnikateli podvést Komerční banku. „Ve třech případech mi byla uznána vina, ale nebyl mi uložený žádný trest. A to z toho důvodu, že - jak se píše i v rozsudku - pokud bych nesplnila pokyny svých nadřízených, tak bych byla propuštěna,“ vysvětluje Žižková. Ostatní rozsudky byly podobné. Další tři úředníci byli stejně jako Eva Žižková odsouzeni, ale nepotrestáni. A dvě úřednice byly obžaloby zproštěny úplně.

Eva Žižková, bývalá úřednice Komerční banky

„Soud začal v roce 2004. Pro mě to bylo poprvé v životě, kdy jsem stanula před soudem. Samozřejmě stres byl úplně neuvěřitelný. Pak z toho svírání žaludku nakonec vznikla rakovina tlustého střeva, operace v roce 2005 a samozřejmě, že lékaři potvrdili, že stres má na to obrovský vliv.“

Jiřina Kaplanová, bývalá ředitelka odboru financování obchodu, Komerční banka

"Já se léčím na psychiatrii, ale ta psychiatrie, prášky, léky, vám nepomůžou, protože to pořád máte v hlavě."

Avšak bývalá šéfka úvěrového oddělení Komerční banky Jiřina Kaplanová podle Městského soudu v Praze způsobila bance škodu ve výši jedné miliardy a tří set milionů korun, když připravovala podklady k úvěrům pro firmy bývalého šéfa fotbalového svazu Františka Chvalovského. Soud ji odsoudil k pěti letům vězení. Všichni úředníci se hájí tím, že s Chvalovským nikdy nejednali a jen plnili příkazy nejvyššího managementu banky. 

Nejpozoruhodnější v celé věci je, že rozsudek soudu opakovaně zmiňuje odpovědnost vrcholných manažerů, kteří ale před soudem v roli obžalovaných nikdy nestáli. Mělo jít o bývalého šéfa představenstva banky Jana Kollerta a jeho tři spolupracovníky: Vladimíra Šulce, Pavla Kalvodu a Miroslava Čermáka. Proč však nebyli stíháni? „Obvinění pánové si podali stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání, těmto stížnostem pak bylo vyhověno státním zástupcem. V průběhu dalšího řízení se pak bohužel nepodařilo prokázat jejich úmysl ke spáchání trestného činu a věc byla odložena,“ popisuje situaci ředitelka odboru závažné trestné činnosti vrchního státního zastupitelství Soňa Bělohlávková.

Příběh manažerů tedy skončil. Příběh úředníků pokračuje

Proti svým odsouzením se úředníci odvolali a vrchní soud všechny rozsudky, včetně pěti let vězení pro Jiřinu Kaplanovou, zrušil. „Podle názoru vrchního soudu byl nedostatečně specifikován popis toho skutku v usnesení o zahájení trestního stíhání, a tudíž byla zkrácena práva obžalovaných,“ konstatuje Bělohlávková. Jinými slovy soudci policistům vytkli, že úředníky přesně neseznámili s tím, pro jaké protiprávní jednání jsou stíháni. Případ se tedy vrátil na začátek a policie úředníky obvinila znovu. Jejich stíhání ale na rozdíl od stíhání manažerů nezastavila.

Eva Žižková, bývalá úřednice Komerční banky

„Já bych chtěla dosáhnout úplného očištění a rozsudku s výrokem nevinná. A samozřejmě, že očekávám omluvu nejenom od Komerční banky, ale hlavně od státu, protože jsem deset let vláčená po soudech a policii.“

Státní zástupce totiž ve věci podal obžalobu na pět bývalých pracovníků Komerční banky pro trestný čin úvěrového podvodu a obžalovaní jsou ohroženi trestní sazbou v rozpětí pět až deset let. Důvodem je prý, že úředníci nedostatečně kontrolovali, jestli firmy Františka Chvalovského skutečně používají peníze Komerční banky přesně tak, jak podle smlouvy měli.

Jiřina Kaplanová, bývalá ředitelka odboru financování obchodu, Komerční banka

„V žádném případě jsme neměli analytický útvar, nekontrolovali jsme, jestli má chmel v tom skladu nebo v onom skladu, jestli tam má tolik a tolik půlek hovězího dobytka. To nebyla naše práce.“

Nevyléčitelný alkoholik Milan Čurda (zdroj: ČT24)