Věci veřejné se ohledně restitucí neshodly

Praha – Věci veřejné na dnešním jednání výkonné rady nezaujaly jednotný postoj k církevním restitucím. Tajné hlasování, zda je ve středu ve vládě podpořit, nebo nikoli, skončilo pět ku pěti, řekl předseda strany Radek John. Vedení VV se proto opět sešlo v úterý večer. ODS a TOP 09 včera nejmenšího koaličního partnera varovaly, že pokud návrh restitucí jeho ministři nepodpoří, mohla by padnout vláda.

Nejmenší vládní strana svůj souhlas s církevními restitucemi podmiňuje požadavkem, aby ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jasně vysvětlil, z čeho bude stát v příštích 30 letech financovat peněžní část vyrovnání. Stát, který také vrátí 56 procent původně církevního majetku, postupně církvím vyplatí 59 miliard korun. Vysvětlení, které Kalousek VV nabídl na pondělním jednání koaličních špiček, ale straně nestačilo.

Ustoupí VV tlaku koaličních partnerů?

Pokud pro zákon ministři za VV ve středu ruku nezvednou, pohrozil premiér Petr Nečas jejich odvoláním z vlády, tedy faktickým koncem nynější třístranné koalice. Věci veřejné to označují za ultimátum a dnes dopoledne podle vyjádření lídrů strany jednaly především o tom, zda takovému nátlaku ustoupit. „Zásadní je Nečasovo ultimátum. Jak jsem říkal před časem, s Nečasem ani Kalouskem bych si ke stolu nesedl. Nejsou pro mne seriózní. Prosazuji odejít z vlády, pokud nám tím někdo vyhrožuje,“ sdělil po jednání výkonné rady jeden z jejích členů.

Spory v koalici

Nečasova vláda neřeší krizovou situaci poprvé. Ještě než kabinet vůbec vznikl, přely se strany o post ministra vnitra, který nakonec dostaly Věci veřejné. Následoval skandál na ministerstvu životního prostředí, který stál post šéfa resortu Pavla Drobila (ODS). Nejhorší situaci ale zažil kabinet poté, co poslanci VV Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí řekli, že dostávají od lidí kolem Víta Bárty peníze za loajalitu. Po týdnech těžkých vyjednávání a hrozbě, že se koalice zcela rozpadne, se z vlády odporoučel ministr vnitra Radek John. Sporů byla ale celá řada. TOP 09 například odmítala chodit na jednání vlády kvůli výrokům Ladislava Bátory, který se ostře pustil do Karla Schwarzenberga. Strany se hádaly i o daně, výši DPH nebo o kauzu PrMoPro.

„Udělali jsme to u ministerstva vnitra, které jsme opustili bez zásadních důvodů a očekávali jsme opravdové partnerství, které nepřišlo. To jsou přesně ty věci, o kterých je třeba přemýšlet. Já mám docela jasno,“ uvedl po dopoledním jednání místopředseda VV Tomáš Jarolím.

Nečas: Koalice ODS, TOP 09 a VV je správná

Věci veřejné přišly o víkendu s vlastním návrhem, jak peníze potřebné na majetkové vyrovnání s církvemi získat - chtějí diskusi o slučování ministerstev a úřadů. Koaliční partneři ale v pondělí odmítli otázku dodržení smlouvy s církvemi spojovat s jakýmikoliv dalšími požadavky. Nenaplnění dohody o vyrovnání státu s církvemi by podle vedení ODS ohrozilo důvěryhodnost vlády. Nejsilnější vládní strana by se na takovém chování odmítla podílet, uvedlo její grémium v dnešním usnesení.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24

„Jsem přesvědčený, že spolupráce ODS, TOP 09 a VV je správná. Má-li mít ale tento koaliční projekt nadále smysl, tak jen za předpokladu, že budou dodržovány uzavřené a podepsané koaliční dohody. Co se týče vyrovnání státu a církví, byla dohodnuta konkrétní podoba, byla podepsána zástupci všech stran, její parametry byly odhlasovány ve vládě, a my teď řešíme pouze praktické naplnění již dříve uzavřené dohody. Tady se jedná o dohodu 17 církevních institucí s vládní koalicí. V případě, že by vláda tuto dohodu nenaplnila, elementárním způsobem by to ohrozilo její důvěryhodnost. Z chování kolegů z VV jsem na rozpacích,“ řekl dnes na tiskové konferenci premiér Nečas.

Miroslav Kalousek (TOP 09): „Věci veřejné nevědí, co chtějí, a nedají pokoj, dokud to nedostanou.“

V Olomouci už mají seznam hotový, zveřejněn zatím nebude

Olomoucká arcidiecéze už má jasno v tom, co bude žádat v restitucích zpět. Kompletní seznam ale zveřejnit nechce, není totiž aktualizovaný. Církev má seznamy majetku zpracovány už dávno, nejsou ale v takové formě, aby si je každý mohl prohlédnout na internetu. „Myslím si, že se to tentokrát dotáhne do konce. Je to věc, kterou potřebují mít vyřešenou nejen církve, ale i obce a stát. Je potřeba udělat konečně pořádek,“ uvedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Vláda řeší další krizi (zdroj: ČT24)