Za krádež půlmiliardy dostal Procházka 9 let

Praha – Za krádež více než půl miliardy korun z budovy bezpečnostní agentury G4S udělil dnes soud uprchlému Františku Procházkovi trest devět let vězení. Stejný trest dostal i jeho údajný komplic Milan Čermák. Procházku policie dosud nedopadla, Čermák vinu odmítl. Soud jim zároveň uložil, aby škodu nahradili. Rozsudek není pravomocný, obhájci se odvolali.

Celkem 540 milionů zmizelo z budovy agentury 1. prosince 2007. Nyní sedmatřicetiletý Procházka, který v žižkovské pobočce G4S pracoval jako strážný, podle obžaloby vynesl peníze v taškách z trezorové místnosti a donesl je na nakládací rampu. Tam podle žalobkyně Jaromíry Biolkové již čekal Čermák v bílé dodávce s logem společnosti, která se na první pohled nijak nelišila od služebních vozidel firmy. Procházka si ji opatřil již dříve.

„Pokud jde o vinu obžalovaného Procházky, tady nebyla důkazní nouze,“ uvedla předsedkyně senátu Veronika Čeplová. Podle ní byl muž po celou dobu snímán kamerami. Soudkyně se také shodla s obžalobou na tom, že nepřímé důkazy potvrzují Čermákovu účast na krádeži. Svědčí o ní například pachová stopa nalezená v dodávce nebo soubory s fotkami auta použitého při odcizení peněz a s logem společnosti G4S nalezené v mužově počítači.

Soudkyně vzala v úvahu, že se peníze dosud nenašly

Čeplová neuznala Čermákovo tvrzení, že v Procházkově dodávce seděl téměř dva týdny před tím, než byla použita k trestnému činu. Pachové stopy se podle ní totiž našly i na madlech auta či na kontejnerech uvnitř. Soudkyně vyloučila i možnost, že fotky s vozem a logy firmy zanesl do Čermákova počítače Procházka. Muž sice tvrdil, že svému známému počítač zrovna v té době zapůjčil, podle předsedkyně senátu však byl Procházka tehdy v práci.

Stejně vysoký trest uložila Čeplová podle svých slov mužům proto, že měli oba na krádeži stejný podíl. „Přihlédli jsme k tomu, že se nenašla ani koruna z těch ukradených peněz,“ odůvodnila pak výši trestu. Procházkovi podle ní přitížilo také to, že jako pracovník bezpečnostní agentury měl peníze hlídat. Čermák zas byl již trestaný. 

Procházka byl z krádeže peněz obviněn krátce poté, co odcizení peněz vyšlo najevo. Po události beze stopy zmizel. Čermáka zadržela policie v březnu 2008. Po obvinění ze spolupachatelství krádeže putoval do vazby, odkud se v září dostal poté, co manželka složila desetimilionovou kauci. Při domovní prohlídce našla policie u muže přes tři miliony korun v hotovosti. Tuto částku spolu s dalšími prostředky na jeho účtu nechala soudkyně propadnout.

Ani lovci lebek Procházku nedopadli

Na pátrání po Procházkovi, na kterého byl vydán český, evropský i mezinárodní zatykač, se v minulosti podílel také speciální policejní vyšetřovací tým přezdívaný „lovci lebek“. V létě 2010 se v tisku objevily informace, že Procházka možná pobývá na americkém kontinentu. Po Procházkovi pátrali také soukromí detektivové z Británie, které si najala pojišťovna. Přišli na to, že před krádeží hodně cestoval, absolvoval též výcvik přežití v Izraeli. Agentura G4S Cash Services již vrátila bankám peníze, o které při krádeži přišla. Sumu požadovala od pojišťovny, která zaplatila téměř vše, G4S měla jen nepatrnou spoluúčast.

Další zadržení a hledaní Češi

Česká policie v současnosti pátrá po 4 617 osobách. Na 1 644 lidí je vydán český zatykač, na 111 pak  evropský zatykač. 

  • Josef Blažek a Rudolf Tesárek - Recidivisté, kteří v roce 2008 ukradli 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury u Hořic na Jičínsku, byli zadrženi loni v květnu v Thajsku a vyhoštěni. 
  • Tomáš Pitr - Kontroverzní podnikatel pobývá ve švýcarské vazbě a čeká na vydání do Česka. V roce 2006 jej soud v ČR pravomocně odsoudil za daňové delikty k pětiletému vězení. Pitr do vězení nenastoupil a od června 2007 se skrýval v cizině. 
  • Karel Ponocný - Bývalý úředník ministerstva financí byl v ČR odsouzen za fingované vymáhání údajně nedobytného státního dluhu ve výši 46 milionů korun z jihoamerického Peru. Odsouzen byl na sedm let vězení. Kostarické úřady o jeho vydání rozhodovaly dva roky. 
  • Roman Vaškůj - Zadržen byl loni v březnu ve Vídni a předán české policii. Podnikatel si odpykává trest 7,5 let odnětí svobody za rozsáhlé daňové úniky při obchodech s palivy.
  • Martin Koloc - Dvojnásobného mistra Evropy v závodech tahačů a podnikatele předloni soud nepravomocně potrestal (spolu se čtyřmi exmanažery Rubeny Náchod) pěti lety vězení v kauze údajného vytunelování podniku. Koloc je stíhán jako uprchlý, podle některých zdrojů pobývá ve Spojených arabských emirátech.
  • Norbert Köhler - Za účast na sedmi loupežích provedených tzv. Berdychovým gangem mu soud uložil jako uprchlému deset let vězení. Do roku 2007 byl ve španělském vězení, kde si odpykával trest za padělání platebních karet. Španělsko ho vydalo do ČR kvůli kauze dovozu kokainu z Ekvádoru. Poté, co byl rozhodnutím Ústavního soudu propuštěn z vazby, z ČR opět uprchl.
  • Viktor Kožený - Finančník, který je v ČR stíhán pro podvod ve výši 13,6 miliardy korun, žije od roku 1994 na Bahamách.
  • Radovan Krejčíř - České úřady podnikatele obvinily z různých majetkových a násilných trestných činů. Policii unikl při domovní prohlídce v roce 2005. Skrýval se na Seychelských ostrovech, od roku 2007 žije v JAR.

Výběr případů, kdy byla přepadena nebo vykradena vozidla převážející větší množství peněz 

6. března 2006 - Ozbrojený lupič údajně přepadl v Jindřichově Hradci vůz převážející peníze a ukradl z něj 37 milionů korun. Podle pozdějších zjištění ale krádež peněz ze služební fabie zinscenovali dva zaměstnanci agentury, které soud poslal na deset let do vězení.

9. srpna 2006 - Pět ozbrojených lupičů v policejních kombinézách přepadlo u Slavkova u Brna na Vyškovsku vůz bezpečnostní služby. Uloupili z něj 77 milionů korun. Pachatele ani peníze se policii nepodařilo vypátrat, v únoru 2008 byl případ odložen.

17. ledna 2008 - Ozbrojený muž údajně přepadl nedaleko čerpací stanice u Sedmihorek na Semilsku auto převážející peníze. Posádka vozu mu vydala 74 milionů korun. Policisté však odhalili, že se na krádeži podílela posádka vozidla. Do července 2008 obvinili čtyři muže, mezi nimi i řidiče dodávky.

26. června 2009 - Tři pachatelé přepadli v Praze 4 vůz agentury G4S Cash Services. Během nakládky bezpečnostních boxů lupiči údajně ochromili paralyzérem pracovníky bezpečnostní agentury a odcizili přepravní boxy se 14 miliony korun. Trojici podezřelých policie zatkla počátkem srpna 2009.

27. listopadu 2011 - Lupiči přepadli na dálnici D1 u Rousínova na Vyškovsku vůz bezpečnostní služby a uloupili z něj kolem 70 milionů korun. Pachatelé vůz později zapálili.

Největším případem zůstává loupež 153 milionů korun z obrněného vozu, který v září 2002 převážel v Praze 6 peníze ze Citibank.