Sotona dostal za podvody a loupeže šest let vězení

Praha – Za daňové delikty, řadu podvodů, krádež a loupež udělil dnes pražský městský soud Luboši Sotonovi šest let vězení s ostrahou. Uznal ho vinným ve všech 14 bodech obžaloby, podle které způsobil státu, různým společnostem a lidem víc než devítimilionovou škodu. Trestní senát muži o rok snížil pravomocný trest, který mu v roce 2005 uložil pražský vrchní soud. Bývalý policejní informátor a podnikatel se tehdy jednání neúčastnil, byl uprchlý. Po svém dopadení francouzskou policií pak využil svého práva na obnovu procesu. Dnešní rozhodnutí je nepravomocné. Sotona, který se k části obžaloby přiznal, se proti verdiktu na místě odvolal.

Prvoinstanční senát také uložil náhradu škody v celkové výši přes 1,5 milionu korun. Se zbytkem nároků odkázal poškozené na občanskoprávní řízení. Největší škodu - téměř 4,28 milionu korun - Sotona podle dnešního verdiktu způsobil státu na neoprávněně vyplaceném nadměrném odpočtu DPH. Trestní senát o povinnosti zaplatit miliony do státní kasy nemohl rozhodnout, protože ministerstvo financí se k řízení s nárokem na náhradu škody nepřipojilo. 

Sotona přispěl k odsouzení Liznera

Sotona vstoupil do povědomí veřejnosti jako korunní svědek nejznámější korupční aféry 90. let. Přispěl totiž k odsouzení bývalého šéfa Centra kuponové privatizace a Střediska cenných papírů Jaroslava Liznera. Ten v roce 1994 od Sotony převzal více než osm milionů korun nastrčených policií a o dva roky později byl kvůli tomu odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele a úplatkářství k šesti letům vězení. V prosinci 1998 byl podmíněně propuštěn.

Sotona se podle dnešního rozsudku dopouštěl v 90. letech podvodů mimo jiné jako představitel firmy Trans World International. Od různých firem údajně nakupoval ve velkém sýry, za něž pak nezaplatil. Tím společnostem způsobil milionové škody. U Investiční a poštovní banky také prý vybral platebními kartami víc peněz, než měl na účtu, a dluh nezaplatil. Navíc si podle verdiktu nechal proplatit nekryté šeky.

Největší škodu způsobil krácením daní

Podle soudu také v srpnu 2000 přepadl prodavačku v prodejně Optik, vzal ženiny věci a vyloupil pokladnu. Sotona tvrdí, že nic takové neudělal a jde o vykonstruované obvinění ze strany policie. Sotona podle dnešního verdiktu také nezaplatil za ubytování v hotelu a z jednoho obchodu ukradl notebook za 90.650 korun. Vedle toho rovněž údajně nezaplatil v prodejně za mobilní telefon nebo nezaplatil za odvoz vozem taxislužby, jehož řidiči navíc sebral mobil. Telefon si podle rozsudku půjčil od dalších dvou lidí, ani oni už přístroj neviděli.

Největší škody podle spisu napáchal krácením daní, když u finančních úřadů uplatnil nárok na vrácení nadměrného odpočtu DPH na základě falešné faktury. Téměř 4,28 milionu korun mu úřad skutečně zaplatil, u dalších více než 4,2 milionu korun zůstalo u pokusu. 

Sotonovo jméno se objevilo také v souvislosti s kauzou Berdychova gangu. Prý se ho členové gangu pokusili unést, aby mu zabránili proti nim svědčit. To se jim však nepodařilo, přestože po něm stříleli gumovými projektily. Po jeho zmizení v roce 2004 se spekulovalo o tom, že se stal obětí lidí okolo Davida Berdycha. Sotonův advokát dnes řekl, že se jeho klient skrýval kvůli obavám o život. Živého Sotonu ale loni v červnu dopadla francouzská policie, v srpnu byl eskortován do ČR.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)