Dosud teplá zima mate i okrasné stromy a keře

Praha – Letošní nezvykle teplá zima má své klady i zápory. Silničáři se například radují, že díky tomu ušetřili miliony korun, které by jinak museli investovat do údržby. Naopak zahrádkáři sledují rtuť teploměru s obavami. Vyšší teploty nejsou příznivé pro okrasné stromy a keře. Ovocné stromy ale teplo neohrožuje.

Například v pražské botanické zahradě rozkvetla řada květin o mnoho dříve, než obvykle. „Kalina, která nádherně voní, je teď v půlce ledna unikát, rozkvetl i jasmín, který kvete běžně až začátkem března,“ vysvětluje zahradník Eduard Chvosta. U stromů a keřů teď vlivem nezvykle vysokých teplot dochází k porušení tzv. období chladu. Rostlina tak přijde o potencionální potomstvo – teď totiž nelétá žádný hmyz a nedojde tak k opylování.

Ovocné stromy ohroženy nejsou. „Tohle to je opravdu atypický průběh zimy, ale ovocným rostlinám to nebude vadit,“ uvedl ředitel střední zahradnické školy v Děčíně Libor Kunte.

Na některých místech republiky už meteorologové během letošní zimy několikrát přepsali rekordy. A ze současného počasí nejsou zmatené jen rostliny – v zoologických zahradách například hnízdí někteří ptáci.

Reportáž Richarda Samka a Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)