Nečas ocenil práci českých vojáků v Afghánistánu

Prostějov – Premiér Petr Nečas (ODS) v Prostějově ocenil práci příslušníků 601. skupiny speciálních sil, kteří se na konci loňského roku vrátili z mise ISAF v Afghánistánu. Za půl roku se vojáci první rotace zúčastnili 150 bojových operací, při nichž podle předsedy vlády v afghánské provincii Nangarhár „výrazně narušili činnost nepřítele“. Nečas při slavnostním nástupu zdůraznil, že čeští vojáci nepůsobí v nebezpečných teritoriích jen proto, že jsou součástí spojeneckých sil a jejich nasazení se od Česka očekává, ale především proto, že čelí civilizačním hrozbám kvůli ochraně českých občanů. Dnešního slavnostního nástupu se zúčastnil i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a velitel jednotky Ondřej Páleník.

„Tím, že se vystavujete riziku v těchto zemích, snižujete riziko těchto hrozeb pro naše spoluobčany na našem území,“ řekl premiér příslušníkům jednotky. V Afghánistánu pracovali od června do prosince loňského roku. Jejich angažmá v tak náročných oblastech, jako je Afghánistán, je podle Nečase mimořádně významné a zaslouží si ocenění. O vyslání příslušníků speciální jednotky do mise ISAF v Afghánistánu rozhodla vláda v říjnu 2010. Parlament pak dvě půlroční rotace až sta příslušníků speciálních sil odsouhlasil. 

Kromě bojových operací zvládli čeští vojáci vybudovat speciální jednotku afghánské národní policie, přispět k bezpečnosti obyvatel provincie a pomohli vytvořit podmínky pro předání zodpovědnosti za bezpečnost afghánským partnerům, vypočítal dnes premiér. „Rychlost, spolehlivost a kvalita plnění operačního úkolu“ získaly podle Nečase českým vojákům úctu mezi koaličními silami, v komunitě speciálních sil ISAF, ale také mezi představiteli afghánské vlády a bezpečnostních složek v provincii Nangarhár.   

Kromě druhé stovky vojáků 601. skupiny speciálních sil nyní v Afghánistánu působí český provinční rekonstrukční tým v provincii Lógar, uskupení OMLT v provincii Vardak cvičí tamní ozbrojené síly a další vojáci - mimo jiné instruktoři a lékaři - slouží přímo na spojenecké základně na letišti v hlavním městě Kábulu. Do mise ISAF v Afghánistánu je nyní celkem zapojeno zhruba 600 českých vojáků.

V Hradci přebrali členové mise ISAF medaile

94 vojáků, kteří působili od května do prosince loňského roku v operaci ISAF v Afghánistánu, se dnes dočkalo vyznamenání. V Hradci Králové dostali vojáci medaile ministra obrany Za službu v zahraničí, někteří také Záslužné kříže ministra obrany a Čestné odznaky AČR Za zásluhy. „Jednotka byla složená z různých skupin, protože musíte zabezpečit celou podporu od administrativní přes logistickou až po pracoviště mechaniků a servismanů či doprovod osob,“ uvedl velitel jednotky Jaroslav Štrupl.    

V jednotce, která zajišťovala působení našich vojáků v jiných oblastech Afghánistánu, působili například také vojáci specializovaní na chemickou a biologickou ochranu, tým pro výcvik pilotáže či takzvaný národní podpůrný prvek. „Byli jsme z 25 různých útvarů a z toho jsem měl trochu strach, ale lidi byli perfektní, kolektiv se ucelil a mise byla perfektně zvládnutelná,“ řekl velitel národního podpůrného prvku Jan Kuryviál.