Soud zrušil verdikt v Krejčířově kauze únosu podnikatele

Praha – Vrchní soud v Praze zrušil trest 6,5 roku vězení pro uprchlého Radovana Krejčíře a případ vrátil k novému projednání. Pražský městský soud se tak musí znovu zabývat kauzou, v níž jde o únos podnikatele. Krejčíř podle obžaloby únos nařídil a zorganizoval v roce 2002, aby muže přinutil podepsat nevyplněné listiny a aby jej jako údajného policejního informátora postrašil.

Podle mluvčí městského soudu Martiny Lhotákové odůvodnil soud rozhodnutí tím, že rozsudek byl nepřezkoumatelný, odvolací senát měl výhrady i proti odůvodnění verdiktu a nedostatečnému hodnocení důkazů. Pražský městský soud se tak bude kauzou zabývat již potřetí. V září 2008 uložil Krejčířovi za vydírání a zbavení osobní svobody sedmiletý trest, vrchní soud verdikt potvrdil v květnu 2009. Krejčíř pak ale podal dovolání a Nejvyšší soud koncem roku 2009 pravomocný verdikt zrušil. Případem se pak musel opět zabývat městský soud, druhý rozsudek padl v červnu 2010.

Podnikatele podle obžaloby unesl na Krejčířův pokyn 19. dubna 2002 kosovský Albánec Jetullah Mjekiqi s dalšími nezjištěnými muži. Mjekiqi ho s pistolí v ruce údajně donutil nastoupit do auta a odvezl jej do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady. Zde ho prý muži drželi do dalšího dne.

Soud
Zdroj: ČT24

Druhý den ho údajně převezli do pronajaté kanceláře ve Všenorech, kde mu podle žalobců vyhrožoval Krejčíř smrtí. Podnikatel pak podepsal nevyplněné listiny, které prý Krejčíř hodlal využít jako doklad o zaplacení nemovitostí v Dobřichovicích a Černošicích. Objekty v hodnotě více než 35 milionů korun patřily podnikatelově firmě. Mjekiqiho však soudy v odděleném procesu osvobodily.

O Krejčířově vině má podle dřívějších rozhodnutí soudů svědčit například dopis, který prý podnikatel napsal krátce po propuštění a v němž popsal okolnosti únosu. Policisté dokument objevili v rámci vyšetřování jeho dalšího zmizení ze začátku března 2005. Podnikatele se tentokrát nalézt nepodařilo a soud jej v září 2007 prohlásil za mrtvého. Dalším z důkazů mají být přelepené lyžařské brýle, které měl podnikatel v době únosu na očích. Policisté je našli v Krejčířově kanceláři a znalci pak na nich objevili mužovu DNA.

V JAR je Krejčíř spojován s několika vraždami

Krejčíř je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činnost. Policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce, od 21. dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice. Česko žádá o jeho vydání. I v JAR čelí obviněním, například z pojistného podvodu. Jihoafrická policie také v poslední době řeší několik případů vražd, v jejichž souvislosti je uváděno Krejčířovo jméno.