Kvůli rozsáhlému krácení DPH při prodeji nafty obviněno sedm lidí

Praha – Protikorupční policie obvinila sedm lidí, kteří se měli podílet na krácení DPH při nákupu nafty. Skupina podle kriminalistů nakupovala od listopadu 2009 do září 2010 od společností sídlících v jiných státech EU motorovou naftu, kterou do Česka dovážela v cisternách. Z nakoupené nafty skupina neodvedla DPH a následně ji prodávala za výrazně nižší ceny. Škodu kriminalisté odhadují na 810 milionů korun.

„Lidé, kteří se podíleli na trestné činnosti, působili jako jednatelé, společníci, zaměstnanci či osoby jednající ve prospěch obchodních společností se sídlem v ČR (převážně šlo o společnosti s ručením omezeným),“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Policie stíhá šest mužů a jednu ženu ve věku od 23 do 63 let pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby – většinu získaných peněz prý skupina vyvedla do zahraničí.   

Prověřování tohoto případu bylo podle Ibeheje velice složité. Šestačtyřicetiletý cizinec, který byl hlavním organizátorem, měl totiž podle něho v rámci svého utajení dosazovat do statutárních orgánů společností, které naftu fakticky nakupovaly a prodávaly, takzvané bílé koně. „Jakmile se o jejich obchody začaly zajímat orgány činné v trestním řízení, hlavní organizátor všechny transakce velmi rychle převedl na nové společnosti, jejichž personální obsazení však bylo prakticky identické, a tak mohlo docházet k pokračování v trestné činnosti,“ uvedl mluvčí.   

Kriminalisté zajistili v souvislosti s případem několik milionů korun, jeden dům a dva byty. Seznam zajištěných věcí by se však mohl ještě rozrůst. Všem obviněným hrozí až desetileté vězení. U dvou hlavních organizátorů policie podala podnět ke vzetí do vazby.