Kotrouš prý chtěl 1,5 milionu, 350 tisíc byla jen splátka

Praha – Bývalý šéf pražské městské policie Vladimír Kotrouš si podle serveru Lidovky.cz řekl o úplatek 1,5 milionu korun. Suma 350 tisíc korun, jež se dosud v souvislosti s Kotroušem uváděla, byla podle serveru jen první splátkou. Kotrouš tím údajně podmiňoval další spolupráci policie s autoservisem Jíša, který se od roku 2005 stará o auta strážníků. Kotrouš je nyní ve vazbě kvůli podezření z možného ovlivňování svědků.

„Suma 350 tisíc, o které se mluví v médiích, byla jen první splátka,“ citoval server zdroj obeznámený s případem. Policie informaci nepotvrdila. „Všechny skutečnosti, které jsme k tomu chtěli uvést, jsme již zveřejnili,“ řekl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. 

Koutrouše zadrželi detektivové přímo s úplatkem ve výši 150 tisíc korun 25. listopadu ve služebním autě v okolí pražské Jižní spojky. Podle informací ČT proběhla ještě před tímto datem další schůzka, kde měl Kotrouš převzít 200 tisíc korun. Tyto peníze se dosud nepodařilo najít.

Vedení Prahy bývalému šéfovi pražských strážníků pracovní poměr zatím neukončilo, přeřadilo ho však na jinou pozici. Řízením městské policie byl pověřen jeho náměstek Ludvík Klema. V případě odsouzení hrozí Kotroušovi až dvanáctileté vězení. Kriminalisté ale prověřují Kotroušovo jednání i v několika jiných zakázkách. Je proto možné, že padnou další obvinění. 

Studio ČT24 o kauze Kotrouš (zdroj: ČT24)