Reforma vzala části invalidů příspěvek na auto, ministerstvo to chce změnit

Praha - Teprve dva týdny platí sociální reforma a už je na stole její změna. Rozhodovat o ní budou poslanci zřejmě ještě v lednu. Změna se má týkat příspěvku na auto pro invalidy. Dosud mohli vozíčkáři čerpat 100 tisíc jednou za pět let, podle reformy mají nárok na 200 tisíc jednou za deset let. Jenže změna platí i zpětně. A tak ti, kteří by podle starého zákona letos dostali druhých sto tisíc, nedostanou nic a musí si ještě pět let počkat.

Postižení, kteří měli mít letos nárok na nový vůz, mají podle nového zákona smůlu. Musí s jeho nákupem pět let počkat, jinak nezískají dotaci. Na zdánlivě kosmetickou změnu v zákoně tak doplácí celá řada potřebných. „Dnes je to nejčastější problém, který nám lidé píšou. Řekl bych, že to jsou dnes už stovky lidí,“ upozornil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Své o tom ví i Jiří Turko. Jeho osmiletá dcera Ilona se narodila s Williamsovým syndromem, je doživotně odkázaná na pomoc rodiny, ujde stěží pár metrů. Každý týden s ní rodiče vyráží z Krupky u Teplic k lékařům do Prahy nebo Plzně. Bez spolehlivého auta se tak rodina neobejde. „Řekli mi, že si můžu po pěti letech požádat o auto nebo o opravu auta, záleží, co budu chtít. Tímhle zákonem to padá,“ říká Turko. „Když se mi auto rozbije nebo mi to prostě nepojede, tak nemám na opravy,“ dodává.

Chyby v zákoně si je už vědomo i ministerstvo práce a sociálních věcí. A chce ji rychle napravit. „Novela by měla začít platit v dubnu tohoto roku, takže by tím nikdo z postižených neměl být zasažen,“ podotkla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Na příspěvek na auto mají nárok invalidé, kteří nemohou využívat veřejnou hromadnou dopravu. Loni ho dostalo celkem 3 600 zdravotně postižených.

Reportáž Evy Davidové a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)