Každý třetí školák má problémy s držením těla

Praha – Špatné boty, jednostranná zátěž při sportu i v běžném životě nebo obezita jsou příčinami toho, že každý třetí školák má problém s držením těla. Největšími provinilci jsou v tomto případě rodiče. Podle lékařů bedlivě pozorují vývoj dítěte jen do tří let, pak už se jím zabývají podstatně méně.

Pediatři a ortopedi tvrdí, že se hrbí minimálně třetina dětí. Podle nich za to může především životní styl. Lékaři říkají dnešním dětem počítačová generace. Proti jejich vrstevníkům před patnácti lety je totiž neláká realita, která je venku, ale ta virtuální - a kvůli té nikam chodit nemusí.

„Málo se hýbou, většinou sedí, když už se hýbou, tak je potřeba dbát na to, aby byly správně vybaveny vhodnou obuví,“ upozorňuje ortoped a sportovní traumatolog František Picek. Ta by měla mít především pevnou patu, aby se noha nevykláněla do stran.

„Noha je opora pro celé tělo, pokud není správně nastavená, tak tělo musí hledat rovnováhu jiným způsobem a hledá jiný pohybový stereotyp. Z toho pak může vznikat deformita páteře,“ doplňuje primář Ortopedické kliniky FN Brno Martin Repko.

Reportáž Elišky Bučinové a Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Správným pohybem ale ortopedi často nemají na mysli vrcholový sport, spíš přirozený pohyb a sporty rekreační. A když už i ten vrcholový, pak s vhodným kompenzačním cvičením. Například tenis nebo squash totiž často zatíží jen jednu polovinu těla, a to se pak může projevit právě hrbením.