Heger chce vydávat kusové tabletky, lékárníci protestují

Praha – Lékárníci protestují proti návrhu ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby v rámci úspor vydávali pacientům pouze konkrétní počet tabletek namísto celých balení léků. Heger ve svém záměru argumentuje tím, že ročně v Česku skončí ve spalovnách léky za čtyři miliardy korun, a dávkování tablet by mělo takovému plýtvání zabránit. Podle lékárníků však předpokládá rovněž miliardové náklady, a to na rozpočítávání medikamentů nebo přípravu týdenních dávek léků. Informaci přinesl server iDnes.cz.

„Výrobci léků by museli přejít na výrobu léků v baleních po tisících tabletách určených k rozpočítávání v lékárnách a lékárníci by si na to museli pořídit speciální stroje,“ upozorňuje na problematičnost ministrova návrhu předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

„Pořizovací náklady jsou milion za každý stroj. Počítejme: v Česku je přibližně 2 600 lékáren. Ty velké by nutně potřebovaly stroje minimálně dva. Celkem by si tedy lékárny musely pořídit technické vybavení za tři miliardy. Další zhruba miliardu by stálo spuštění celého systému,“ vyčíslil.

Nápad nemá v Evropě obdoby, inspirace přichází z USA

Alternativou, ovšem rovněž finančně náročnou, je tvorba individuálních týdenních dávek léků na každého pacienta. Ty by chystaly lékárny. V našich podmínkách to znamená navýšení nákladů o 200 korun na každého člověka. „Při současné návštěvnosti lékáren je to 9,5 miliardy za rok. Kdo to zaplatí?“ říká Hampel.

Výdej léků pacientům jen po tabletách nefunguje v žádné ze zemí Evropské unie, po tabletách dostávají pacienti léky pouze v nemocnicích. Tabletkový systém však existuje v USA, kde má své historické kořeny. Lidé v lékárně dostanou stejné krabičky s konkrétním počtem tabletek a se štítkem s názvem léku.