Nečasova poradkyně si za měsíc vydělá i přes 270 tisíc

Praha – Nejbližší spolupracovnice premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová brala v loňském roce stotisícové odměny. Například v lednu dostala mimořádnou odměnu sto tisíc korun, v březnu dokonce 190 tisíc korun. Když se k březnové odměně připočte základní plat a příplatky, viděla Nagyová na výplatní pásce 273 tisíc korun. Úřad vlády odměny zdůvodnil jejími mimořádnými pracovními výkony. Údaje dnes zveřejnil server aktuálně.cz.

Nagyová vede ve Strakově akademii Nečasův kabinet, její funkce se oficiálně jmenuje vrchní ředitelka Sekce kabinetu předsedy vlády. Základní plat Nagyové činí něco málo přes 33 tisíc korun, uvádí aktuálně.cz. Osobní příplatky a příplatky za vedení tuto částku ale převyšují, například v loňském březnu činily 50 tisíc korun.

Mluvčí úřadu Jan Osúch k tomu řekl, že plat ani přiznané odměny Nagyové „nijak nevybočují z výše platu a odměn přiznávaných ostatním zaměstnancům Úřadu vlády v postavení vrchních ředitelů sekcí“. Odměny byly podle něj přiznány výhradně za splnění mimořádných a zvlášť významných pracovních úkolů v oblasti agendy kabinetu předsedy vlády.

Březnovou odměnu si prý vysloužila například zpracováním podkladů pro Nečasovy pracovní cesty, organizačním zajištěním návštěv na vrcholné úrovni nebo za nasazení při organizaci a spolupráci při jednáních, která probíhají mimo stanovenou pracovní dobu. Lednovou odměnu pak dostala například za zajištění pracovních cest do Bruselu nebo přípravy podkladů pro vystoupení Nečase na tiskových konferencích.

Plat Nečasovy poradkyně se řešil třeba i na prosincových interpelacích ve sněmovně. Poslanec ČSSD David Rath chtěl po Nečasovi vědět právě výši platu a odměn Nagyové, Nečas mu to ale odmítl sdělit s tím, že jde o osobní údaj. Vše se rovněž neobešlo bez osobních invektiv. Rath také obvinil vládu, že hlásá nutnost škrtů a uskromňování, ale přitom údajně pěstuje vrstvu extrémně privilegovaných osob, na nichž nešetří. Dotazům na plat Nagyové čelí Nečas dlouhodobě. Premiér ale tvrdí, že neví, kolik úřednice bere. 

Komentář Oldřicha Kužílka (zdroj: ČT24)