Lidé mohou na vládní web posílat nápady, jak bojovat s korupcí

Praha – Česko se připojilo k mezinárodnímu projektu Partnerství pro otevřené vládnutí, což je iniciativa americké administrativy, která podporuje otevřenost, transparentnost a boj proti korupci. Na vládní web teď mohou lidé posílat své nápady a připomínky, které koncem měsíce shromáždí vicepremiérka Karolína Peake (VV) a zapracuje je do zvláštního akčního plánu, který pak předloží ostatním ministrům.

Vláda se prý připojením k iniciativě zavazuje k podpoře rozpočtové transparentnosti, zvýšení občanské angažovanosti či boje s korupcí. „Prioritou současné vlády je boj proti korupci, proto jsem iniciovala přistoupení České republiky k této platformě,“ uvedla Peake, která je předsedkyní vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí. Dosud se k iniciativě připojila asi padesátka zemí. 

Kabinet připravil celkem 11 témat, z nichž mají lidé vybrat pět nejdůležitějších. Vybírat mohou mezi zákonem o úřednících, financováním politických stran, ochranou etiky na pracovišti, výnosy z trestné činnosti, zprůhledněním legislativního procesu, přístupem k informacím, zákonem o střetu zájmů, reformou justice, zpřístupněním dat, reformou veřejné správy a správou státem vlastněných firem. 

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)

„V důsledku by to mělo znamenat otevřenější správu země a transparentnější nakládání s veřejnými prostředky,“ domnívá advokát Transparency International Vladan Brož. Podle Karolíny Peake má mezinárodní iniciativa tu výhodu, že se Česko může poučit z chyb a zkušeností jiných států. Nečasova vláda počítá i do budoucna s tím, že budou mít občané možnost předkládat některé své návrhy. Zatím ale netuší, jaký budou mít lidé zájem. 

Opozice už teď tvrdí, že se vláda připomínkami lidí stejně zabývat nebude. „Vláda si sice vyslechne připomínky např. ze strany opozice, odborů nebo občanských sdružení, ale žádnou z těchto připomínek nebere v úvahu,“ podotkl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.