Ve výpočtu konce světa 21.12.2012 vidí vědci vliv Járy Cimrmana

Praha – Čeští astronomové uspořádali pod záštitou Akademie věd ČR tiskovou konferenci k tématu konce světa, který někteří autoři připisují „magickému“ datu 21.12.2012. V úvodu brífinku konstatoval místopředseda České astronomické společnosti Pavel Suchan, že v řadě zemí a také v ČR bude očekávání data provázeno hysterií a depresemi a že samotná tisková konference splní svůj cíl, pakliže se jí podaří „narovnat jednu dětskou nebo lidskou duši, nebo dokonce zachránit jeden lidský život.“ Předseda České astronomické společnosti Jan Vondrák pak při svém proslovu uvedl, že výpočet prosincového data jako konce mayského kalendáře, s nímž se někdy spojuje i předpokládaný konec světa, možná ovlivnil Jára Cimrman, protože se datum dobře pamatuje.

Výpočty, které se řídí korelacemi mayského a juliánského kalendáře se podle jeho slov u různých autorů liší i o několik století. Také on přišel s teorií výpočtu konce mayského kalendáře, který má připadnout na 14.12.2116. „To ovšem ještě neznamená, že nastane konec světa, protože sám fakt, že končí nějaký kalendář, nemá žádnou hodnotu od událostí s tím spojovaných. Podle seriozních badatelů mayské historie v samotném mayském kalendáři žádná taková předpověď není obsažena,“ prohlásil předseda astronomické společnosti Jan Vondrák.

Pavel Suchan:

"Vyhlásili jsme soutěž, ač je jich nepřeberné množství, ale my tím chceme naznačit určité poselství do společnosti, že opravdu není obava z konce světa v roce 2012. Tudíž jsme vyhlásili soutěž o nejlepší vtip o konci světa či mayského kalendáře, bez urážky mayskému kalendáři. Na webu astro.cz je zveřejněna soutěž na toto téma…"

Český astronom Jiří Grygar jmenoval v úvodu své promluvy několik knižních bestsellerů, které v nedávné historii předpovídaly konec světa. Ten ale nenastal, ovšem autoři knih na jejich prodeji patřičně vydělali. „Jenom za rok 2000 selhalo minimálně 25 předpovědí konců světa a mezi nimi jsou i významná jména, která znáte z literatury a z médií. Všichni to přežili, zase se jim vůbec nic nestalo a pokračují v těch svých nesmyslech,“ prohlásil astronom Jiří Grygar a dodal, že za posledních 12 let činí předpovědi 50 konců světa, které už měly nastat.

Brífink Akademie věd ke konci světa (zdroj: ČT24)

Podle Grygarových slov znamená skutečnost, že i vážené instituce v zahraničí musí vydávat prohlášení, v nichž uklidňují lidi, že žádný konec světa v tomto roce nebude, že „schopnost lidí zpracovávat informace logickým uvažováním jsou kriticky ohroženy.“ Rovněž si posteskl, že pokleslé informace šíří mnohdy i velmi seriozní média.