Šéf brněnských krajských zástupců Coufal čelí kárné žalobě

Brno - Krajský státní zástupce v Brně Petr Coufal čelí kárné žalobě. Podal ji na něj olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan kvůli tomu, že Coufal nezákonně rozhodoval o trestním oznámení na svou osobu, ačkoli se měl z případu sám vyloučit. Zmíněné trestní oznámení kvůli podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinnosti při správě cizího majetku se týkalo toho, že Coufal údajně opakovaně parkoval soukromým autem na parkovacích místech vyhrazených výhradně pro služební vozy brněnského krajského zastupitelství.

Petr Coufal podle kárné žaloby zneužil své funkce a anonymní trestní oznámení proti své osobě přesunul od nezávislých státních zástupců na svůj stůl. Když si přečetl spis, usoudil, že vlastně žádný trestný čin nespáchal. „Důvodem kárné žaloby je skutečnost, že doktor Coufal v trestním řízení, které se týkalo trestního oznámení na jeho osobu, konal jako vyloučený trestní zástupce. Měl se vyloučit, neměl v té věci vůbec konat,“ uvedl Ištvan.

„Potvrzuji, že na mne byla podána kárná žaloba, která mi dosud nebyla doručena. Skutek, jak jej prezentují média, je hrubě zkreslený a necítím vinu,“ vzkázal Coufal. „Jde o podezření na správní delikt. Proto jsem tento delikt se svým vyjádřením ihned poslal tomu, kdo je mým přímým nadřízeným, a to je ministr spravedlnosti. Ten – pokud vím – dosud nerozhodl. Je to šest měsíců a žádné rozhodnutí jsem zatím nedostal,“ dodal Coufal pro Českou televizi.

Ivo Ištvan:

„Nikdo nemůže být sám sobě soudcem. Zjistili jsme, že doktor Coufal konal v trestním oznámení, které se týkalo jeho osoby.“

K celé kauze se brněnský krajský zástupce hodlá vyjádřit až při projednávání žaloby u NSS. Kdy by se ale mohlo jednání uskutečnit, se zatím neví. Mluvčí soudu dnes jen potvrdila, že žaloba byla podána 12. ledna. Není jasné, jaký trest Ištvan pro Coufala požaduje. Nelze prý ale vyloučit, že by mohl žádat zbavení funkce státního zástupce.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)