Poslanci zřejmě letos vycestují do Etiopie, Indonésie i USA

Praha – Organizační výbor sněmovny schvaloval plán zahraničních cest ostatních výborů pro letošní rok. Některé cesty ale neschválil, protože výbory překročily počet povolených cest. Výbor pro zdravotnictví tak s nejvyšší pravděpodobností nezamíří do Spojených arabských emirátů a dva výbory zřejmě nevyjedou ani do Polska.

Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) výbory místo povolených dvou zahraničních cest plánovaly tři – proto se o návrzích ani nehlasovalo. Školský výbor a výbor pro veřejnou správu tak nebudou moci vycestovat do Polska a zemědělský výbor na Slovensko. 

Zemědělský výbor naproti tomu bude pravděpodobně moci navštívit Indonésii. Tento záměr dnes výbor podpořil. Stejně tak budou moci čtyři členové výboru pro životní prostředí navštívit Etiopii. Spojené státy americké zřejmě navštíví poslanci ze zahraničního výboru i z výboru pro evropské záležitosti.   

Předsedkyně sněmovny však zdůraznila, že v případě kladných stanovisek k zahraničním cestám jde jen o záměry. „Není to v žádném případě schvalování cesty jako takové,“ prohlásila. Organizační výbor pak během roku schvaluje konkrétní cesty předtím, než se uskuteční.   

Hospodářský výbor uspěl se svými záměry cest do Číny a Francie, výbor pro bezpečnost i výbor pro evropské záležitosti budou moci navštívit Izrael. Výbor pro obranu uspěl s návrhy na cesty do Iráku a Afghánistánu.

Miroslava Němcová hostem Studia ČT24 (zdroj: ČT24)