Pozor na náledí, ledovku a sněhové jazyky

Praha - Meteorologové varují před náledím a ledovkou, které se budou po celém Česku tvořit v noci na sobotu. Na horách k tomu řidičům komplikují jízdu sněhové jazyky. Sněžení zasáhlo odpoledne sever Čech, jinde však naopak taje, proto mohou v části Čech stoupnout hladiny řek, povodňová bdělost platí až do odvolání pro Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj.

Dnes má být zataženo až oblačno, na většině území má občas sněžit, v nižších polohách budou srážky smíšené nebo dešťové. Nejvyšší teploty vystoupají mezi nulu až čtyři stupně Celsia. Na horách se bude teplota pohybovat jen lehce pod nulou. V noci teploty klesnou na nulu až minus čtyři stupně, za jasné noci a na sněhu ojediněle mráz klesne na minus sedm stupňů. Sobota bude deštivá, a to i ve vyšších polohách.

Na jihozápadě Čech už stouply řeky. Na Radbuze v Tasnovicích a Staňkově platil dnes dopoledne druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. Vyšší hladinu má i Mže ve Stříbře, Střela v Plasech, Úhlava v Tajanově, Úslava v Prádle, Berounka v Plzni - Bílé Hoře a Skalice ve Varvažově. Na těchto místech zatím platí první stupeň povodňové aktivity - bdělost. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

D8 opět průjezdná

Zatímco na jihu taje, sever Čech pokrývá další sníh. Cesta autem do Saska je kvůli počasí velmi obtížná. Silničáři s odvoláním na klimatické podmínky po druhé hodině uzavřeli dálnici D8. Po třetí hodině se jim opět podařilo zprovoznit směr do Německa, směr z Německa byl znovu průjezdný až po čtvrté hodině odpoledne. Zato je uzavřena krušnohorská silnice mezi Kryštofovými Hamry a Výsluním. Důvodem je husté sněžení, silný vítr a sněhové jazyky.

V celém Ústeckém kraji potom upozorňují silničáři na zasněžené vozovky i na ledovku. Ta se vytvořila i na státní silnici I/9 u Jiřetína pod Jedlovou a také v Rumburku, kde také uvázl nepojízdný kamion. Ledovka se vytvořila i na některých místech v Libereckém kraji, například na tahu I/13 nedaleko Frýdlantu. Stoupání do Harrachova je potom zasněžené a pro kamiony nesjízdné.

Kvůli počasí se stala i řada vážných dopravních nehod. Uzavřena kvůli nim několikrát byla dálnice D1, ovšem k častým střetům dochází i na jiných komunikacích. Jenom na Vysočině zasahovali policisté během dopoledne hned u čtrnácti havárií. U Břevniště v Libereckém kraji potom havaroval autobus, který vezl děti na výlet. Cestující však vyvázli bez zranění