Obětem trestných činů slouží 40 poraden ve 20 městech

Praha – Intenzivnější psychologická a právní pomoc obětem trestných činů patří k cílům projektu ministerstva spravedlnosti a řady neziskových organizací. V současnosti funguje v České republice celkem 40 bezplatných poraden ve 20 městech. Projekt takzvané restorativní justice představil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) spolu s ředitelem Probační a mediační služby (PMS) Pavlem Šternem a ředitelem Asociace občanských poraden Stanislavem Skalickým, která se na projektu podílí.

Poradny v Česku vznikají od roku 2006. V předchozích letech začalo fungovat 20 poradních míst v deseti městech. V rámci projektu Restorativní justice, který odstartoval již loni, se počet zdvojnásobil. Oběti trestných činů mohou nově žádat o bezplatnou pomoc například v Praze, Jihlavě, Písku, Uherském Hradišti, Ostravě nebo Hradci Králové. V každém městě působí dvě poradny - jedna ve středisku PMS a druhou je občanská poradna. V ČR v současnosti působí 37 vyškolených poradců z PMS a Asociace občanských poraden. Od dubna do prosince loňského roku poradny registrovaly 1 101 klientů, z toho 808 nových, uvedl šéf PMS.

„Podíváme-li se do standardních zemí západní Evropy, pak opravdu vedle potrestání pachatele se trestní politika v těchto zemích v poslední době zaměřuje právě na to, jak pomoci oběti trestného činu a jak oběť zařadit zpátky do normálního, běžného, civilního života,“ uvedl Pospíšil. Podotkl, že oběti kriminálních činů se často potřebují zorientovat v právní problematice, mohou mít psychické, finanční nebo další problémy.

Novinkou je podle Šterna zavádění koordinátora služeb pro oběti. „Jde nám o to, aby někdo v té lokalitě mapoval, monitoroval, zjišťoval, s jakými problémy se oběti trestných činů potýkají, jaká trestná činnost převažuje v té dané lokalitě, a tato data vyhodnotil a analyzoval a ve spolupráci s dalšími organizacemi v té dané lokalitě domlouval, jak by mohly těm obětem pomoci,“ uvedl Štern. Inspiraci PMS nalezla v zahraničí, zkoušení nové
služby se podle něho účastní zástupci probační služby Anglie a Walesu. Koordinátoři zatím působí v Hradci Králové a Havířově.

„Chceme obecně posilovat postavení obětí trestných činů a zlepšovat jejich pozici v reálném životě,“ uvedl ministr. Ministerstvo proto také připravilo nový návrh zákona o obětech trestných činů, který je už prakticky hotov a příští týden by měl být projednán legislativní radou vlády. Účinný by měl podle Pospíšila být ještě v tomto roce.

Oběti by se podle nových pravidel měly třeba snáz dostat k odškodnění - u násilných trestných činů jim dá peníze rovnou stát a pak je bude vymáhat od pachatele. Také by nově měly získat možnost vodit si k výslechům důvěrníka a dostávat víc informací - třeba i tu, kdy pustí pachatele z vězení. Takové právo teď nemají. „I z hlediska jejího bezpečí nyní bude nová povinnost státu, státních orgánů, tuto informaci oběti trestného činu včas zaslat,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák:

„S tím by nemohl souhlasit jedině blázen, kdybychom ještě dál nezvyšovali ochranu obětí trestných činů. Ten trend je bezesporu správný.“

Takzvaná restorativní justice na trestný čin hledí jako na konflikt mezi jednotlivci, kdy jsou zdůrazněna práva oběti. Její snahou je konflikt způsobený spáchaným činem za účasti pachatele urovnat a pomoci mu nalézt cestu zpět do společnosti.