Pětice podváděla s naftou, stát obrala o 320 milionů

Praha - Nejméně o 320 milionů korun okradla stát na DPH pětice mužů z Ostravska a Brněnska. Podle protikorupční policie skupina obchodovala s naftou a daňové úniky kryla fiktivním obchodem s hračkami a kosmetikou. Všem hrozí až deset let vězení.

Protikorupční policie případ rozplétala několik měsíců. Společnost I. P. – 95 nakupovala naftu z Německa. DPH sice přiznala, díky nadměrným odpočtům ji neplatila. Pětice mužů vytvářela odpočty z DPH složitým způsobem - předstírala, že v Česku nakupuje zboží a prodává ho do dalších zemí. „Fiktivně nakupovali různé drobné zboží, jednalo se například o kosmetiku nebo jiné drobné věci, které opět fiktivně prodávali dále,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Celkem takhle proteklo fiktivní zboží za skoro jeden a půl miliardy. Naftu, na které ušetřili za DPH, pak mohli dál prodávat výrazně levněji než konkurence. „Výsledkem bylo zadržení tří osob. Jednalo se o dva muže, které jsme zatkli při utajeném obchodním jednání v Praze, třetího muže jsme zadrželi v Havířově. Další dva muži jsou již ve výkonu trestu nebo ve vazbě pro jinou trestnou činnost,“ dodal Ibehej. Policistům se také ve spolupráci s daňovou zprávou podařilo zadržet majetek za 85 milionů.

V poslední době je to už několikátý velký daňový únik, který se podařilo odhalit. Včera zadrželi celníci v Pardubicích kvůli možným daňovým únikům 24 cisteren s pohonnými hmotami. Hodnota zabavených paliv je 17 milionů korun. Cisterny byly ve vlaku, který do Česka přijel z Běloruska. Pohonné hmoty budou zřejmě prodány v dražbě. Peníze pak půjdou na uhrazení daní, které dovozce už dříve v Česku nezaplatil.

Reportáž Venduly Horníkové a Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)