Švýcaři žádali o domovní prohlídky kvůli MUS, čeští žalobci to smetli ze stolu

Praha – Švýcarští vyšetřovatelé požadovali před dvěma lety po českých žalobcích provedení domovní prohlídky u někdejšího zbrojaře Pavla Musely. Ten podle vyšetřovatelů ze země helvétského kříže představuje klíčovou postavu v dvanáctimiliardové kauze Mostecké uhelné (MUS). Jak ale vyplývá z dokumentů vrchního státního zastupitelství v Praze, žádali Švýcaři marně.

Pavel Musela byl ještě před deseti lety vlivný český zbrojař, který pronikl do světa. Podle švýcarského soudce Gerarda Suatebina měl „hrát důležitou roli v peněžních převodech (…) a korumpovat některé osoby v České republice.“ MUS pak za jeho údajné pomoci ovládla skupina Appian group. Pavel Musela spadl za dosud nevyjasněných okolností z mysliveckého posedu, od té doby trpí ztrátou paměti a nelze ho vyslechnout.

Protože si z dob svého podnikání nic nepamatuje, požádala švýcarská prokuratura o jinou českou pomoc. Doplnili dožádání, „aby byly provedeny zejména domovní prohlídky kdekoli u Pavla Musely“. Nyní ale vyšlo najevo, že s takovým požadavkem před dvěma roky narazili, když pražské Vrchní státní zastupitelství (VSZ) jejich žádost odmítlo. „K této části dožádání švýcarská strana tedy uvedla řadu skutečností, ovšem ke svým tvrzením neposkytla žádné důkazní materiály,“ reagovala tehdy státní zástupkyně Marcela Kratochvílová v dopise vrchnímu státnímu zástupci.

žalobci čelící kárným žalobám kvůli kauze MUS
Zdroj: ČT24

A českým žalobcům nestačilo ani to, že švýcarský soudce přesně popsal údajné nelegální Muselovy převody na účtech. Kauzu měl tehdy na starost žalobce Ladislav Letko, který kvůli svému tehdejšímu postupu čelí v současnosti kárné žalobě. Odmítl se na výzvu ČT k celé věci vyjádřit.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Kvůli údajným chybám v celé kauze už podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) kárnou žalobu na čtyři státní zástupce. Na exšéfa Vrchního státního zastupitelství Vlastimila Rampulu, jeho zástupce Libora Grygárka a na žalobce Letka a Kratochvílovou.