V lepší budoucnost potomků věří stále méně Čechů

Praha – Podle průzkumu agentury STEM dlouhodobě klesá počet lidí, kteří si myslí, že nynější režim vytváří pro další generaci lepší budoucnost než socialistický. Tento názor nyní zastává nejmenší podíl lidí od roku 1993. Z ankety porovnávající předlistopadový režim s poměry po roce 1989 však také vyplynulo, že uplynulých 22 let považuje oproti socialismu za lepší více než polovina lidí, konkrétně 53 procent. Sočasný režim má podporu hlavně u mladších a vzdělaných lidí, podnikatelů nebo příznivců pravicových stran.

Největší podíl lidí přesvědčených o tom, že současné zřízení je lepší než předlistopadové, zaznamenal průzkum v březnu roku 1992, kdy tento názor zastávalo 69 procent dotázaných, naopak nejmenší v prosinci roku 1998 a v září roku 2000, kdy klesl na 48 procent.

Aktuální průzkum také zaznamenal historické minimum kladných odpovědí na otázku, zda současný režim vytváří pro další generaci lepší budoucnost, než kdyby pokračoval režim socialistický. Tento názor zastává 54 procent lidí, v roce 1993 to bylo 74 procent. Od roku 2007, kdy podíl souhlasných odpovědí dosáhl 73 procent, jejich podíl stále klesá.

Současný režim častěji hodnotí příznivě lidé mladší, vzdělanější, studenti a podnikatelé, odborní pracovníci a úředníci. Častěji se pro něj také vyslovují lidé, kteří jsou spokojeni s osobním životem, a ti, kteří se cítí být příjmově a majetkově dobře zajištěni. Polistopadový režim častěji podporují i lidé pravicově orientovaní a příznivci ODS a TOP 09. Průzkumu, který se uskutečnil od 29. prosince loňského roku do 9. ledna, se zúčastnilo 1 258 lidí.