Svoboda chce přesunout více policistů z kanceláří do ulic

Praha – Méně byrokracie, více policistů v terénu – tak si představuje pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) budoucí podobu městské policie v metropoli. Šéf magistrátu chce snížit počet úředníků ve službách policie a „kancelářská“ místa přesunout více do ulic. Požaduje také, aby se strážníci méně zabývali například dopravou, kterou zároveň kontroluje státní policie. Zaměřit by se městští strážníci měli spíše na mapování problematických míst. Primátor má rovněž v úmyslu zavést cyklohlídky.

Primátor už minulý týden uvedl, že je s prací městské policie dlouhodobě nespokojen, podle něj netransparentně hospodaří se svěřenými penězi. Primátor bude také požadovat, aby se městská policie zbavila některých vozidel, zejména vznášedla a hummerů. „Naším cílem je viditelná přítomnost strážníků v ulicích tak, aby jejich preventivní působení bylo co nejintenzivnější,“ uvedl Svoboda. Činnost strážníků by se podle něj měla více přiblížit působení prvorepublikových četníků.

Ředitel pražských strážníků Vladimír Kotrouš byl na konci loňského roku obviněn z přijetí úplatku, stále je ve vazbě. Podle policie se trestný čin týkal mnohamilionové zakázky na služby pro městskou policii.

Podle primátora by strážníci nově neměli například dávat řidičům cedulky za stěrače upozorňující na špatné parkování. Stejně tak by například nemuseli připravovat podklady pro správní řízení, které je pak kvůli přestupkům vedeno na městských úřadech. Primátor chce rovněž omezit počet členů specializovaných oddílů, méně by mohlo být například lezců, potápěčů či kynologů. Naopak více by měli strážníci bojovat s kapesními krádežemi či s pouličním prodejem drog.

Strážníci městské policie
Zdroj: ČT24

Pražskou městskou policii kritizuje i opoziční zastupitel a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, Praha by podle něj měla organizaci více kontrolovat. „Policie se hodně zaměřuje na dopravní agendu a nedbá dlouhodobě na takový ten běžný pořádek v ulicích,“ řekl Dientsbier.

Městská policie má podle primátora v současnosti kolem 2500 strážníků, až třetina z nich prý sedí v kanceláři. Podle primátora by ale v administrativě mělo být jen zhruba 300 lidí. Město pozastavilo nábor nových strážníků, propouštět ale nechce. Těm, jejichž pozice bude zrušena, nabídne, aby šli jako strážníci přímo do ulic. Kvůli zjednodušení struktury chystá město na policie personální a procesní audit.