Slíbil závratné dědictví, vybral 170 milionů od investorů a putoval do vazby

Ostrava – Ze ziskuchtivých investorů z Moravskoslezského kraje vylákal sedmačtyřicetiletý pražský podnikatel 170 milionů korun. S příslibem čistého zhodnocení ve výši deseti procent tvrdil, že peníze potřebuje na odblokování závratného dědictví. Investorům nevrátil téměř nic, a tak si vyslechl obvinění z podvodu a skončil ve vazbě.

Podvodník podle policie využil svou dlouholetou známost se čtyřicetiletou ženou z Frýdku-Místku, o níž věděl, že pracuje jako osobní bankéřka v bance a má řadu movitých klientů. Počátkem roku 2006 ji pozval do Prahy na prestižní společenskou akci a tam jí představil svůj plán na výhodné zúročení investic.

„Tvrdil, že potřebuje peníze na vyřízení dědictví. Půjčenou sumu i desetiprocentní zhodnocení chtěl do tří let zaplatit z prodeje takto získaného majetku,“ popsal počátek podvodu Jiří Jícha, který se zabývá hospodářskou kriminalitou. Žena mu uvěřila a oslovila své klienty z řad moravskoslezských podnikatelů. Čtrnáct se jich rozhodlo do projektu investovat. „Někteří ženě poskytli až deset milionů korun. Celkem i s dnes už bývalou bankovní úřednicí do Prahy podvodníkovi poslali 170 milionů korun,“ řekl Jícha.

Obviněný podnikatel ze sumy vrátil pouze 12 milionů korun. V roce 2009, kdy měl doplatit zbývající část dluhu i s úroky, už neposlal nic. „Z peněz zaplatil své obří dluhy a exekuce. Poškození až do února loňského roku věřili, že z něj právní cestou peníze vymůžou. Proto se na policii obrátili až před rokem,“ vysvětlil Jícha s tím, že podnikatel si loni 19. prosince vyslechl obvinění z podvodu. Kriminalisté nyní zjišťují, zda podobným způsobem nepodvedl i další zájemce o výhodné investice.

Falešný šlechtic se zlatým pokladem

Loni policisté řešili další podobný případ. V prosinci dopadli a obvinili falešného šlechtice z Frýdku-Místku, který se také vydával za majitele zlatého pokladu. Od 112 investorů vylákal téměř 50 milionů korun, sliboval výhodné zhodnocení vkladů. Od dalších 90 lidí pak vybíral zálohu 15 tisíc korun na vyřízení výhodné půjčky.

Podvodník se vydával za šlechtice, ukazoval zlaté mince a tvrdil, že je vlastníkem zlatého pokladu. Kriminalisté ale zjistili, že mince koupil až z vkladů prvních investorů. Jiným zájemcům o zhodnocení vkladů až o 200 procent zase tvrdil, že je správcem majetku řady bohatých lidí z celého světa. Po jeho zatčení udělali domovní prohlídky a zajistili majetek jeho společností v hodnotě kolem 15 milionů korun. Šlo například o zlatou cihlu, čtyři drahé kameny, auto, byt či pozemek.