Peake na vládě neuspěla, reformu ale povede její výbor

Praha - Vláda dnes nevyhověla návrhu vicepremiérky Karolíny Peake (VV), která chtěla, aby ji kabinet pověřil koordinováním reformy policie a státního zastupitelství a vedením k tomu zřízené pracovní skupiny. Kabinet ale pověřil koordinováním reforem svůj výbor pro boj s korupcí, v jehož čele Peake stojí. Mezi členy jsou ale mimo jiné ministři, kterým se návrh vicepremiérky nelíbil.

„Tato agenda bude svěřena vládnímu výboru pro potírání korupce,“ řekl dnes na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS). Podle něj koalice „ke svému prospěchu“ nalezla řešení v podobě diskusní platformy, kde se dají jednotlivé záměry projednat. Vláda se prý pak už zabývá předem dohodnutým výsledkem. Nečas podotkl, že stejně se postupovalo třeba u reformy důchodů či u církevního majetku.

Peake dnes svůj záměr na zřízení koordinační skupiny zdůvodnila tím, že téma je aktuální a obě reformy mají postupovat paralelně. Navíc u policie i při Nejvyšším státním zastupitelství mají vzniknout protikorupční útvary, dodala. O návrhu vicepremiérky začal kabinet jednat už minulý týden, debatu ale kvůli neshodám přerušil a rozhodnutí odsunul na dnešek.

S původním návrhem nesouhlasilo například ministerstvo spravedlnosti. Šéfka Pospíšilova kabinetu Veronika Ludvíková k tomu minulý týden uvedla, že zřízení pracovní skupiny podle ministerstva nemá důvod a není jasné, o čem by měla pracovní skupina debatovat. „Reforma státního zastupitelství byla již navíc vydiskutována na odborné koaliční skupině a věcný záměr nového zákona o státním zastupitelství byl experty ministerstva spravedlnosti dokončen,“ uvedla. „Vyslovuji se zásadně proti,“ reagoval podle Mladé fronty Dnes i ministr vnitra Jan Kubice.

Plán na zřízení koaliční pracovní skupiny pro reformu justice a státních zastupitelství Věci veřejné prosadily v polovině loňského roku do dodatku koaliční smlouvy. O pracovní skupině k reformě policie se dokument nezmiňuje.