Albatrosy jsou znovu ve vzduchu

Náměšť nad Oslavou – Armáda začne znovu využívat letouny Albatros, jejichž provoz zakázala v roce 2010 krátce poté, co jednomu ze strojů vypověděl motor. Nejdřív se mluvilo o tom, že do vzduchu už se tento typ nedostane, teď armáda čtyřem strojům z devíti koupila nové motory a povolila jim start.

Letouny L-39 Albatros jsou znovu v ostrém armádním provozu. „Bylo potřeba provést kompletní výměnu motorů,“ informoval zástupce velitele 22. základny letectva v Náměšti nad Oslavou Miroslav Svoboda.

Právě opotřebovanost motoru mohla za nehodu Albatrosu v prosinci 2010 u Biskupic na Třebíčsku. Posádka letounu se tehdy včas katapultovala. „Základ byl navést to někam, abychom nikoho neohrozili,“ vzpomíná pilot Stanislav Stojaník.

L-39 Albatros
Zdroj: ČT24

A stejný muž dnes poprvé po 13 měsících pilotoval znovu Albatros, tentokrát s novým motorem. Na legendu mezi letadly ani po havárii nezanevřel: „Neuvažoval jsem, že bych odešel.“

Celý rok se piloti připravovali na zemi a létali jen ve sportovních letadlech. „Z toho, co si člověk na sto procent pamatuje a umí na zemi, si ve vzduchu ve stresu vzpomene na 70 procent. Proto musíme být připraveni na víc jak na 100 procent,“ dodává pilot Antonín Horčička.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Cvičný dvouproudový letoun Albatros poprvé vzlétl v roce 1968 a do armády byl nasazen o 6 let později jako výcvikový stroj armád Varšavské smlouvy. Dodnes ho využívají vojáci ve 30 zemích světa. Povolení létat v Česku mají do roku 2016.