Rada VŠ trvá na stažení Dobešovy reformy a dalším jednání

Praha/Hradec Králové - K dalšímu jednání o vysokoškolské reformě vyzvalo ministra školství Josefa Dobeše (VV) nové vedení Rady vysokých škol, které si dnes její sněm v Praze zvolil. Akademici dál požadují stažení a přepracování obou chystaných zákonů, které mají upravit postavení univerzit, jejich samosprávu i školné. Dobešovy reformní záměry by měla brzy projednat vláda. Ministr dnes v Hradci Králové novinářům řekl, že je připraven se zástupci škol jednat, ale reforma podle něj musí už začít. Její směr považuje za správný.

„My se domníváme, že je potřeba vrátit se k jednání o obsahu materiálů, že je potřeba je stáhnout z jednání vlády a diskutovat s ministerstvem školství ještě nějaká sporná témata,“ řekl dnes ve Studiu ČT24 Jakub Fischer z Vysoké školy ekonomické, který se stal novým předsedou Rady vysokých škol. Jednou z možností je podle něj to, že se rada obrátí na premiéra.

Fischer v předsednické volbě porazil svého protikandidáta Jiřího Zlatušku z Masarykovy univerzity, který je místopředsedou. Další místopředsednické posty obsadili Eva Münsterová z brněnského Vysokého učení technického, Vladimír Čechák z Vysoké školy finanční a správní, Tomáš Opatrný z olomoucké Palackého univerzity a šéf studentské komory rady Miroslav Jašurek z Univerzity Karlovy.

Rada, která sdružuje na 260 zástupců veřejných, státních i soukromých vysokých škol, dva Dobešovy chystané zákony kritizuje. Podle ní by vedly k omezení akademických svobod a samosprávy. Akademici a studenti se obávají toho, že by do řízení škol začali zasahovat politici a byznys. Vadí jim také zamýšlená podoba školného i spoření a půjčky na ně. Nesouhlas se týká také změn v habilitačním a jmenovacím řízení. Titul profesora a docenta by tak už nemusel platit v celé zemi, ale vázal by se jen na konkrétní místo na univerzitě.

Také akademický senát Univerzity Hradec Králové tlumočil ministrovi svůj nesouhlas s reformami na jeho dnešní návštěvě města. „V případě, že věcné záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům nebudou staženy z vlády, pak akademický senát královéhradecké univerzity bude vyzývat k demonstracím a protestům,“ upřesnil pro ČT jeho předseda Václav Víška.

Jakub Fischer:

„Věřím, že ministr školství pochopí, že ta atmosféra je skutečně velmi rozjitřená. Stav, kdy studenti vyhazují melouny nebo nějaké jiné předměty z oken, kdy jsou výzvy k nepokojům, ke stávkám, tak asi je něco v nepořádku.“

Dobeš dnes řekl, že změny v samosprávě škol a jejich financování je nutné provést. „Pokud to neuděláme, tak ten systém do dvou tří let neodfinancujeme,“ uvedl. Dodal, že je připraven se zástupci škol dál debatovat. Odmítá, že by se o reformách s univerzitami nediskutovalo. „Směr je správný, tu politickou odpovědnost za to musí nést politici, je potřeba komunikovat. Po osmi letech ale reforma musí začít, kdyby nezačala, tak ten systém zkrachuje,“ řekl Dobeš. Zopakoval, že své reformy hodlá prosadit za každou cenu.

Univerzita Karlova už pohrozila protesty, pokud by kabinet Dobešovy záměry schválil. S případným pořádáním protestních akcí souhlasil i akademický senát pražské techniky. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je ale reakce akademiků a studentů nepřiměřená. Ministra Dobeše se pak zastal prezident Václav Klaus. Podle něj kritici přípravy vysokoškolské reformy hrají falešnou hru na akademickou svobodu.