Bárta se Škárkou míří k soudu, Bártovi hrozí až šest let

Praha - Státní zástupci předali Obvodnímu soudu pro Prahu 5 obžalobu na předsedu poslanců Věcí veřejných (VV) Víta Bártu, kterého viní z podplácení. Před soudem má stanout i nezařazený poslanec Jaroslav Škárka (dříve také VV), který čelí obvinění z přijetí úplatku. Bártovi hrozí až šestileté vězení, propadnutí majetku nebo peněžitý trest. Škárkovi až tříletý trest nebo zákaz činnosti. Oba vinu popírají.

Policie navrhla postavit oba muže před soud 9. ledna. „Městské státní zastupitelství v Praze jako dohledový orgán se s uvedeným postupem ztotožnilo, neboť výsledky vyšetřování dostatečně odůvodňovaly postavení obviněných před soud,“ uvedla dnes městská státní zástupkyně Jana Hercegová. „Předmětem obžaloby je korupční jednání osob v souvislosti se snahou ovlivnit demokratické procedury a rozpravu v rámci parlamentní strany,“ dodala.

Bárta se podle policie snažil uplatit své tehdejší spolustraníky Škárku a Kristýnu Kočí. Škárka pak údajně část peněz použil. Předseda poslanců VV dal podle výpovědí svých bývalých spolustraníků poslankyni Kočí půl milionu korun, Škárka počátkem loňského dubna řekl, že od září 2010 měsíčně dostával 55 000 korun za loajalitu. Dohromady měl dostat 170 000 korun.

Bárta od počátku tvrdí, že je nevinen. Svým kolegům prý peníze půjčil. „Od chvíle, kdy jsem byl vydán (sněmovnou k trestnímu stíhání), říkám, že můžu být očištěn pouze u soudu. A těším se k soudu,“ prohlásil již dříve.

Bárta se Škárkou míří před soud (zdroj: ČT24)