Jak na praní špinavých peněz? Policie chce užší vztahy s cizinou

Praha – Policie ČR chce vybudovat mezinárodní síť neformálních vztahů mezi detektivy, kteří vyšetřují praní špinavých peněz. Od užší a osobnější spolupráce se zahraničím si slibuje zejména rychlejší předávání informací v závažných kauzách. Na konferenci AMON 2012, kterou pořádala protikorupční jednotka, to řekl náměstek ředitele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Emil Kračmar. Koncepci potvrdil také policejní prezident Petr Lessy.

„Potřebujeme, aby došlo k neformálnímu propojení lidí, kteří se tím (praním špinavých peněz) zabývají, a aby velice rychle došlo k předávání informací a kontaktů - na tom je to založené,“ představil Kračmar hlavní myšlenku policejního záměru. „Právní pomoci a dožádání se cestou Europolu, Interpolu, pakliže je to jinde než v Evropě, jsou zdlouhavá. My chceme, aby to bylo o telefonu, o faxu, o e-mailu, aby to bylo rychle, jinak to nemá význam,“ nastínil nové formy spolupráce.

Emil Kračmar:

„Vše spočívá ve znalosti lidí mezi sebou, aby nejenom policie, ale i další instituce, například daňová správa, mohly efektivně a hlavně rychle zasáhnout proti praní špinavých peněz.“

Spolupráce by se měla týkat nejen evropských zemí, ale například i Spojených států, Austrálie či některých asijských zemí. Myšlenka na vytvoření sítě neformálních vztahů mezi kriminalisty je už sedm let stará, o její realizaci se rozhodlo až v roce 2010. Současná pražská konference AMON 2012, které se účastní zástupci ze 34 zemí světa, by tak měla být jen jednou v řadě; příští rok se bude o možnostech rozvíjení mezinárodní spolupráce jednat ve Španělsku.

Česká policie se pro vyhlášení kurzu užší spolupráce rozhodla kvůli proměně charakteru praní špinavých peněz. To se totiž stále častěji odehrává ve virtuálním světě na mezinárodním poli, kde je spolupráce mezi experty a policisty různých zemí pro efektivní zakročení nezbytná. Stávající formální procedury ovšem vyšetřování komplikují a zpomalují, což potvrdil i policejní prezident Petr Lessy: „Všechny orgány v trestním řízení na celém světě jsou pozadu o šest až sedm let v technologiích boje proti praní špinavých peněz.“

Při zvyšování efektivity vyšetřování této závažné trestné činnosti by měly pomáhat i evropské policejní a justiční organizace. „Kromě výměny informací si od této spolupráce slibujeme také sdílení zkušeností, protože to je jedna z cest, která může překonat odlišnosti mezi právními systémy a organizačními strukturami, které v této oblasti kriminality mezi jednotlivými státy panují,“ řekl náměstek ředitele Europolu a Lessyho předchůdce Oldřich Martinů. Právě Evropský policejní úřad má na starosti podporu vyšetřování v členských zemích.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)