Dívku znásilňoval několik hodin, dostal deset let

Praha - Za znásilnění dvacetileté dívky v centru Prahy uložil dnes pražský městský soud Miroslavu Hanusovi desetiletý trest vězení. Třiatřicetiletý muž mladé ženě údajně způsobil těžkou psychickou újmu, možná trvalou. Ke svému činu se v podstatě doznal. Proti rozsudku se však odvolal, a verdikt tak není pravomocný. Advokát navrhoval, aby soud uložil jeho klientovi zhruba osmiletý trest. Státní zástupkyně požadovala trest v horní polovině trestní sazby, tedy mezi 8,5 až 12 lety vězení. Proti rozsudku se neodvolala.

„Soud neměl o vině obžalovaného žádné pochybnosti,“ prohlásil předseda trestního senátu Tomáš Durdík. Opíral se zejména o výpověď mladé ženy a dalších svědků, kteří dvojici po činu viděli. Také Hanus se ke svému činu v podstatě doznal. Dnes u soudu nevypovídal, uvedl však, že se za své jednání omlouvá a lituje ho.

„Na straně obžalovaného nejsou žádné, opakuji žádné polehčující okolnosti,“ uvedl soudce. Dívka je stále v péči psycholožky i psychiatra, podle znalců má deprese a sebevražedné sklony. U muže zase podle nich hrozí riziko, že čin zopakuje. Hanus nemá žádnou duševní poruchu ani sexuální deviaci, dívku prý znásilnil kvůli svým osobnostním rysům. Navíc byl v podmínce za to, že neplatí alimenty na své dvě malé dcery. Také dnes byl odsouzen kvůli dalšímu neplacení výživného.

Hanus podle státní zástupkyně Jany Kadeřábková loni v září okolo 04:00 zatáhl dívku do dvora ve Školské ulici, kde ji přes dvě hodiny znásilňoval, donutil ji i k orálnímu sexu. Když začala plakat nebo naříkala, dal jí údajně pěstí do břicha nebo ji fackoval. Zároveň mladé ženě vyhrožoval, že již nikdy neuvidí svoji rodinu.

Muž čelil obžalobě také z loupeže. Podle žalobkyně totiž mladou ženu donutil, aby mu dala kabelku, ze které jí sebral 600 korun. Potom jí zavázal oči tričkem a odvedl ji na tramvajovou zastávku do Vodičkovy ulice.