Zdravotnické odbory zvou Nečase a Hegera k jednání o platech

Praha - Zdravotnické odbory chtějí jednat s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) o platech lékařů v nemocnicích. Ty se kabinet ve svém memorandu zavázal navýšit, menší nemocnice ale tvrdí, že na růst platů o 6,25 procenta nemají dostatek finančních prostředků. Platy proto zřejmě stoupnou jen ve fakultních nemocnicích, kde to ministr nařídil ředitelům pod hrozbou odvolání.

„Čekáme už tři měsíce na termín od pana premiéra, abychom s ním jednali o platech. Už dávno by v tom mělo být jasno,“ říká předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Odbory podle ní poslaly organizacím po celé republice dotazník, ze kterého zjistí, zda, kolik a kterým profesím nemocnice přidaly. Vyhodnotit je chtějí na poradě předsedů místních organizací, kterou svolaly na 21. února. Pozván je i ministr Heger a zástupci zaměstnavatelů a krajů.

„Do té doby bychom se velice rádi setkali s panem premiérem, abychom se od něj dozvěděli, jakým způsobem se situace bude řešit, pokud by lidé peníze skutečně nedostali,“ řekla Žitníková. Má informace ze zhruba 80 procent nemocnic, že příjmy jim nestouply, aby mohly přidat zaměstnancům. „Trváme na tom, že je to slib vlády, memorandum podepsala vláda, ta se k tomu musí postavit. Pan ministr řekl, že v úhradové vyhlášce na to bude a lidé peníze dostanou, slíbil to veřejně, takže budeme chtít nějaké řešení,“ dodala.

Podle Hegera jde platy zvýšit úhradovou vyhláškou

Právník Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala řekl, že situaci jednotlivých nemocnic mapují. Budou jednat o výši záloh se zaměstnaneckými pojišťovnami 2. února a s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou 7. února. „Tam bude první nástřel, jakou výši úhrad budeme mít v zálohách,“ řekl.

Odborářům už asociace podle Fialy sdělila, že navýšení žádné nebude, pokud některý ředitel nenajde rezervu. „Budeme rádi, když platy udržíme, protože ministerstvo na ně nepřidalo,“ řekl Fiala. Podle Hegera ale umožňuje úhradová vyhláška zvýšit fakultním nemocnicím platby o dvě procenta a menším nemocnicím až o pět procent. Podle propočtů asociace naopak příjmy nemocnic klesnou.