Šéfka Archivu bezpečnostních složek skončila ve funkci

Praha - Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman odvolal ředitelku Archivu bezpečnostních složek (ABS) Janu Poddanou. Ve funkci byla od loňského ledna. Herman svůj krok odůvodnil tím, že mezi nimi vázla komunikace, o dalších podrobnostech hovořit nechtěl. Poddané ještě dnes předal odvolací dekret.

Poddaná byla před nástupem do funkce ředitelkou Státního okresního archivu v Pardubicích. Herman jí vybíral ze tří kandidátek, které mu doporučila výběrová komise. Dalšími dvěma byly Zlatuše Kukánová, která pracovala na ministerstvu zahraničí, a Světlana Ptáčníková, která už byla zaměstnána v ABS. Herman řekl, že při výběru nové ředitelky bude volit mezi Ptáčníkovou a Kukánovou. Ještě prý ale není rozhodnut.

Z funkce také odchází Hermanův první náměstek Jan Kalous. O uvolnění požádal z rodinných důvodů. Ve funkci byl od září 2010. Termín jeho odchodu s ním Herman projedná. Zůstane i nadále pracovat v ústavu. Herman, který se vedení ústavu ujal v srpnu 2010, zdůraznil, že Poddaná je první, koho z vysoké funkce během svého působení v ÚSTR odvolal.