Podvodník Smetka, zakladatel H-Systemu, může být propuštěn

Praha - Strůjce miliardového podvodu v kauze H-System Petr Smetka odsouzený k dvanáctiletému trestu vězení by se mohl vrátit na svobodu. O podmínečném propuštění muže, který podle předchozího rozsudku připravil nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun, dnes rozhodl Obvodní soud pro Prahu 4. Smetka byl soudy označen za hlavní postavu rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení. Státní zastupitelství proti rozhodnutí může podat stížnost.

Místopředseda obvodního soudu Jaroslav Pytloun uvedl, že soud rozhodl o sedmileté zkušební době s dohledem probační a mediační služby a uložil Smetkovi povinnost platit způsobenou škodu. „Rozhodnutí zatím není v právní moci, státní zástupce si ponechal lhůtu na podání stížnosti,“ upozornil Pytloun. Státní zástupce má na stížnost čas do pondělí 30. ledna.

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani, které se účastnili i tehdejší politici, společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval a firma postavila pouze 34 rodinných domů. Zbytek z více než tisícovky klientů H-Systemu tak přišel o své mnohdy životní úspory.

Obhájkyně podvedených: Rozhodnutí je proti trestnímu řádu i zákonu

Poškození klienti se o tom, že by Smetka mohl být propuštěn na svobodu, dozvěděli až z médií, k veřejnému projednávání nebyli pozváni. Z dnešního rozsudku jsou podle jejich advokátky Hany Marvanové šokovaní. „I já to považuji za neuvěřitelné až skandální,“ poznamenala právní zástupkyně s tím, že rozhodnutí obvodního soudu považuje v rozporu s trestním zákoníkem i trestním řádem.

Domky od společnosti H-System
Zdroj: ČT24

Smetka podle Marvanové svým někdejším klientům zatím neuhradil ani korunu ze způsobené škody, ačkoliv tak měl podle soudu učinit. Tuto skutečnost dnes obvodní soud při svém rozhodnutí nebral vůbec v potaz. „Dozvěděla jsem se, že obvodní soud vůbec neměl k dispozici spis H-Systemu. V něm je totiž založeno, jakým způsobem Petr Smetka maří náhradu poškozeným,“ konstatovala Marvanová. Nyní prý okradeným lidem nezbývá nic než protestovat a doufat, že státní zástupce podá do pondělí stížnost.

Marvanové podezření potvrdil Městský soud v Praze. Jeho mluvčí Martina Lhotáková uvedla, že soudce Kydalka, který Smetku poslal na 12 let do vězení, považuje zprávu o rozhodnutí obvodního soudu za překvapující. „Obvodní soud pro Prahu 4 si jednak nevyžádal spisovou dokumentaci, navíc nemáme zprávu o tom, že by odsouzený uhradil alespoň část způsobené škody, k čemuž byl rovněž odsouzen, a je to také jedno z kritérií pro podmíněné propuštění,“ upozornila Lhotáková.

Majoritní akcionář H-Systemu Smetka podle soudů v minulosti převáděl peníze vybrané od klientů na jiné společnosti. Stejným způsobem podle Marvanové Smetka manipuluje se svým majetkem i nyní. I proto zatím nikdo z poškozených nedostal své peníze zpět. „On nejenže neplní náhradu škody, ale ještě k tomu protiprávně vyvádí majetek, ze kterého mohli být uspokojováni věřitelé,“ uvedla Marvanová s tím, že se kauzou znovu zabývá policie.

Protikorupční útvar zajistil nemovitosti v odhadované tržní ceně 250 milionů korun a dalších 30 milionů korun na bankovním účtu, Smetka podle kriminalistů úmyslně vytvářel fiktivní pohledávky a závazky, aby zmařil náhradu škody, kterou mu soud nařídil. Vše prý řidil z vězení.

Smetka nastoupil do vězení v září 2006, v současné době tak má odpykáno pět let a necelých pět měsíců. Smetka byl ovšem v letech 2000 až 2002 ještě zhruba dva roky ve vazbě, která se do doby výkonu trestu započítává.

Vedle Smetky soudy v roce 2006 potrestaly i Ivana Krále a Pavla Středu, kterým pravomocně uložily podmíněné tresty. Loni dostali za účast na miliardovém podvodu podmíněné tresty i bývalí vrcholní představitelé H-Systemu Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma.