Unikátní mimotělní oběh zachraňuje životy i dětem

Ostrava – Lékaři z ostravské nemocnice úspěšně aplikují tzv. extrakorporální membránovou oxigenaci (ECMO) na dětského pacienta. Metoda využívá speciální mimotělní oběh krve, a dokáže tak dočasně nahradit nefunkční plíce. Způsob, který představuje poslední možnost, jak zvrátit kritický stav pacienta, se až dosud využíval pouze u dospělých.

Metodu ECMO ostravští lékaři poprvé vyzkoušeli na konci roku 2010, kdy k nim do nemocnice přivezli šestnáctiletou Nikolu Kubišovou. Ta kvůli těžkému toxickému poškození plic vykašlávala krev a podle lékařů by bez využití mimotělního oběhu svou diagnózu nepřežila. „Během dalších 24 hodin hospitalizace bylo jasné, že nejsme schopni ji uventilovat, neboli že nejsme schopni její stav zvládnout,“ přiblížil tehdejší situaci lékař z dětské kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Zaoral. Dívce totiž vedle plic selhávaly i další orgány.

Využili proto extrakorporální membránovou oxigenaci. Při ní putuje krev přes umělou membránu do vnějšího oběhu, kde se zbaví oxidu uhličitého, zásobí kyslíkem, a vrací zpět do těla. „Přístroj dává prostor, aby plíce měly čas se vyhojit, vyléčit,“ vysvětluje jeho význam ostravský kardiolog Tomáš Daněk.

Přístroj přečerpává 3,5 litru za minutu, v případě potřeby i 8 litrů krve za minutu. Nikola na něm strávila 11 dní. „Bylo to poprvé, kdy jsme použili právě tuto metodu u dětí,“ dodává lékař Zaoral. Náročná metoda pomůže asi třetině pacientů, a ti se poté musí dlouhodobě sledovat.

Pro více informací sledujte magazín Tep 24 dnes v 10:32 nebo zítra v neděli ve 22:05 na ČT24.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)