Prokurátorům z EU v Kosovu bude šéfovat česká žalobkyně

Praha - Prokurátorům vyslaným ze států EU do Kosova v rámci mise EULEX bude od středy šéfovat žalobkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Jaroslava Novotná. Ve funkci bude jeden rok. Do Česka se naopak vrací žalobce Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Klement, který byl od podzimu 2010 prvním českým státním zástupcem v misi EULEX. Klement za své působení v Kosovu převzal bronzovou medaili ministerstva zahraničí.

„JUDr. Novotná se bude podílet na stanovení strategických cílů týmu prokurátorů EULEX v Kosovu a řídit jejich každodenní činnost. Jejím úkolem bude rovněž spolupráce s příslušnými orgány Kosova při výkonu jejich kompetencí s cílem zajistit výstavbu demokratického soudního systému a prokuratury,“ uvedla již dříve mluvčí NSZ Helena Markusová.

Novotná zvítězila ve výběrovém řízení

Novotná podle ní působí řadu let v oblasti mezinárodní justiční spolupráce. V roce 2006 získala ocenění Právník roku v kategorii trestní právo. V letech 2006 až 2008 působila v Eurojustu v Haagu. V současnosti je specialistkou VSZ na stíhání organizované, zejména drogové kriminality.

K 1. únoru se na NSZ naopak vrací Klement, kterého nyní ministerstvo zahraničí ocenilo „za aktivní podporu a iniciativní spolupráci při plnění společných úkolů v Kosovu“. Medaili podle Markusové převzal v Prištině z rukou českého velvyslance Jiřího Doležela. „Pracoval ve výjimečně ztížených podmínkách v etnicky smíšeném regionu Kosovské Mitrovice na soudu, který je jedním z nejcitlivějších bodů Kosova. Několikrát prožil evakuaci úřadu z bezpečnostních důvodů. U soudu zastupoval obžalobu především v případech závažných násilných trestných činů,“ uvedla Markusová.

Mezi prokurátory mise EULEX jsou i další čeští státní zástupci. Od července 2011 v Kosovu působí bývalý šéf liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Adam Bašný. V misi EULEX by měl být do konce letošního roku. Dalším žalobcem v Kosovu je Miroslav Pecka z VSZ. Mise EULEX Kosovo byla zřízena v prosinci 2008. Zahrnuje tým prokurátorů ze zemí EU, který spolupracuje s kosovskými kolegy například při stíhání organizovaného zločinu, válečných zločinů, terorismu, etnického násilí nebo korupce.