Komise navrhuje do čela brněnského soudu Sýse

Brno – Novým předsedou brněnského městského soudu by se mohl stát soudce Zdeněk Sýs, který je teď pověřený jeho řízením. Na Sýsovi se shodla soudcovská komise, která jeho jmenování doporučí ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS). Ten by měl o celé věci rozhodnout do dvou měsíců. Spolu se Sýsem se o funkci předsedy ucházel také soudce David Otevřel.

Brněnský městský soud dlouhou dobu vedla Marcela Komárková, její mandát skončil loni k 30. září. Soudcovská komise pak vybrala jejího nástupce – měl se jím stát dlouholetý místopředseda stejného soudu Aleš Dufek. Pospíšil ho ale odmítl jmenovat  kvůli tomu, že bylo Dufkovo jméno zmiňováno v souvislosti s vyšetřováním tzv. Toflova gangu. 

Jeho členy byli hlavně policisté a údajně vydíral podnikatele, když si policisté vymýšleli hospodářské delikty a pak od podnikatelů žádali úplatky za to, že budou obvinění stažena. Dufek sice nebyl v souvislosti s gangem z ničeho obviněn, podle médií ale jeho jmenování zhatily nepotvrzené informace, podle nichž údajně za úplatek propustil někoho z vazby na kauci.